24
Oct
2012

100 de ani de aspiratoare Electrolux

Aspiratorul este acel obiect pe care îl ascundem de ochii lumii şi-l activăm doar când avem nevoie să ne rezolve treburile murdare. Nu cred că s-a gândit cineva la aspirator ca la un bun indispensabil şi important precum telefonul mobil sau laptop. De multe ori, aspiratorul este ultimul lucru pe care-l cumpărăm într-o casă şi nu este corect aşa.

După ce am participat la aniversarea a 100 de ani de aspiratoare Electrolux, pot spune că mi-am cam schimbat percepţia despre acest bun. Până la urmă el ne cam scapă de praf şi murdărie, aspiră şi lasă în urma sa un loc curat în care noi să trăim sănătos. Ar trebui să-l respectăm mai mult. Plus că şi cumpărarea unui aspirator nu mai este un procedeu simplu. Acum a evoluat, s-a modernizat, vine echipat cu tot felul de tehnologii, are diferite forme şi culori etc.

Dar totul a început prin 1876 când au apărut primele dovezi despre un aparat de curăţat. În 1901 a fost brevetat primul aspirator. Acesta era foarte mare, avea nevoie de petrol ca formă de energie şi era prevăzut cu un tub de 30 de metri lungime. Era tras de cai până la casa care solicita curăţenia.

Lux1 este primul aspirator Electrolux. A fost lansat în 1912, în Suedia! Acesta cântărea 14 kg şi costa la vremea respectivă echivalentul a 1700 de dolari de azi. Au fost vândute 16 000 de unităţi în primul an de fabricaţie. În prezent nu cred că mai există un model funcţional, dar am aflat că sunt câteva unităţi prin colecţiile unor pasionaţi de aspiratoare. Şi totul s-a dezvoltat, iar în prezent sunt peste 350 de milioane de aspiratoare domestice funcţionale în toată lumea! Cel mai modern aspirator Electrolux este UltraOne.

În imaginile de mai jos puteţi să observaţi câteva modele antice şi etichete cu ceva informaţii interesante.

Voi cum vă alegeţi aspiratorul?

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Nerchio vs Bly – DreamHack Bucharest GRAND FINAL

Cam aşa se joacă Starcraft 2 în Marea Finală de la DreamHack Bucharest 2012!

Închide