18
Apr
2010

3D pentru acasa

Saptamana aceasta am participat la 2 evenimente in care s-au lansat televizoare echipate cu tehnologia 3D. Marii producatori de TV-uri au adus si in Romania tehnologia 3D pentru acasa. LG a fost prima companie care a lansat TV-ul cu tehnologia pasiva 3D pe plan national si deja a vandut aproximativ 100 de bucati (atat s-a spus joi seara, la marea lansare oficiala).

Sony a trecut peste tehnologia pasiva 3D, prezentand vineri TV-ul cu tehnologia activa 3D. In Romania vor aparea undeva in vara acestui an, dar inca nu se stiu preturile. Eu preconizez un pret de pornire de 12 000-14 000 lei, dar ramane de vazut.

Un rol important il joaca ochelarii. Acestia pot fi activi sau polarizati. Pentru a intelege de ce trebuie sa folosim ochelarii atunci cand vizionam continut 3D, trebuie sa ne dam seama de modul in care ochii nostri percep imagini si cum poate fi manipulat acest lucru, folosind o tehnica numita stereoscopie.

Stereoscopia functioneaza prin proiectarea unor imagini diferite pentru fiecare ochi in parte, imagini care sunt combinate ulterior pentru a da senzatia de profunzime. Fie ca sursa este un proiector de cinema sau unul simplu, un televizor cu plasma sau LCD, momentan exista doua tipuri de ochelari pentru tehnologia 3D – ochelarii polarizati si ochelarii tip shutter – care functioneaza in moduri diferite pentru a obtine efectul stereoscopic.

Mai multe detalii despre tehnologia 3D si ochelarii folositi intr-un alt post mai tehnic.

Lansarea LG in imagini:

Lansarea Sony in imagini:

Poze facute cu aparatul foto DSLR Sony A230.

Imi place aceasta tehnologie, ideea ca pe viitor vom putea urmari emisiuni in format 3D, in special cele sportive. Insa in prezent aceste televizoare sunt inutile. Nu exista continut 3D suficient pentru a justifica investitia. Probabil ca in 3-5 ani aceste produse vor fi la preturi accesibile si vom avea si continut permanent 3D. Oare in cinematografe ce tehnologie va aparea?

You may also like

Noile modele superioare de televizoare LG oferă opțiuni diferențiate de home entertainment şi noua platformă webOS pentru Smart TV
LG 55EA9800 – televizorul cu ecran curbat şi tehnologia LG WRGB OLED
LG Optimus G lansat în România
SONY BRAVIA KD-84X9005 – televizorul 4K prezentat în România
Citește articolul precedent:
Gala #Barbatielegantipetwitter (foto)

Seara trecuta a avut loc gala #Barbatielegantipetwitter, un eveniment organizat de Simona Hulber si pentru care o felicit, foarte dragut....

Închide