26
Iul
2009

Adrian Zanfir – hoinar prin Europa

Astăzi v-am pregătit ceva mai special, un interviu cu Adrian Zanfir, un amic ce a fost timp de 3 luni hoinar prin Europa. Eurotrip-ul a fost împărţit în 2, ambele părţi de câte o luna jumătate. Eu l-am cunoscut după prima parte şi mi-a povestit puţin despre ceea ce făcuse în prima parte şi ce urma să facă în a doua parte. Mie îmi place să călătoresc şi chiar m-au impresionat poveştile lui. Poate, într-o bună zi îi voi calca pe urme.

După ce a venit şi din a doua parte a eurotrip-ului, l-am rugat să ne povestească mai multe despre ceea ce a însemnat pentru el această călătorie şi uite aşa a luat naştere următorul interviu:

1. Salut! Te rog să le spui şi cititorilor „Cine este Adrian Zanfir?
Adrian Zanfir este un tip pasionat de internet, fotografie şi călătorie; un tip oarecare ce a avut un vis: să vadă Europa într-o vară.

2. Când şi cum s-a lansat proiectul eurotrip „hoinar prin europa„?
Se făcea să fiu prin Londra acum 1 an şi ceva. Era ultima zi dintr-o mini-excursie şi mă uitam pe nişte reviste şi flyere de călătorie. Atunci am descoperit Interrail, un fel de abonament la tren prin intermediul caruia poţi circula oriunde în Europa timp de 1 lună. Preţul este mai mult decât ok: 400 EUR dacă ai sub 26 de ani. Atunci s-a născut proiectul. Cu timpul am început să-mi fac planuri, să mă documentez şi cel mai important: să cred în relizarea proiectului. După aproape un an m-am simţit pregătit din toate punctele de vedere: moral, financiar, etc. Mi-am aruncat într-un rucsac nişte haine, laptopul, camera şi am plecat.

3. Ce te-a determinat să faci acest lucru?
O sa îţi spun un alt mini-story. Eram într-un tren între Cluj şi Bucureşti. Atunci am întâlnit o doamna de vârsta a 3-a. Îmi povestea că ea şi-a dorit toată viaţa să vada Parisul. A citit foarte mult despre el, a văzut filme, îl ştia poate mai bine decât un localnic, dar nu a reuşit să ajungă acolo decât acum, la bătrâneţe. Mi-a povestit cu foarte multă pasiune aproape fiecare minut petrecut în “Oraşul luminilor”. Poate pentru un om oarecare povestea era banală, dar pentru ea însemna enorm pentru că Parisul devenise un fel de obsesie ce o urmarea toată viaţa. Atunci mi-am promis mie să nu trec prin acelaşi lucru. Mi-am promis să profit de fiecare ocazie, să călătoresc cât mai mult. Nu vroiam să traiesc toată viaţa cu un vis neîmplinit.

4. Ai călătorit în aproximativ toata Europa. Ce ţi-a plăcut şi ce nu ţi-a plăcut în călătoria ta?
Când călătoreşti te simţi mai liber ca niciodată şi iubesc sentimentul ăsta. Eşti liber să alegi un puct pe harta şi să mergi acolo. Eşti liber să faci absolut ce iţi trece prin cap, când vrei, unde vrei, cum vrei. Mi-au plăcut oamenii pe care i-am întâlnit. Sunt mult mai sociabili şi au o gândire total diferită faţă de noi, românii. Sunt mult mai relaxaţi. Ce nu mi-a placut? Nu există ceva să nu-mi fi plăcut.

5. Ce oraş ţi-a plăcut cel mai mult, dar cel mai puţin?
Cel mai mult: Londra. Cel mai puţin: aş putea spune Sofia.

6. Citeam blogul tău în care ai povestit şi ai postat poze din călătorie, dar nu prea am înţeles cum te-ai descurcat cu hrana, odihna, hainele etc?
E simplu. După ce călătoreşti o vreme totul pare foarte simplu şi ieftin. Cazare la hosteluri cu 10-20EUR/noapte, mâncare de la fastfood şi supermarket. Foarte mult mers pe jos. Hainele? Hm.. pot spune că am purtat o singură pereche de pantaloni şi multe tricouri. Le mai spălam pe la hosteluri. Am pierdut 2 hanorace şi niste papuci, mi s-a furat o geacă… mi-am cumpărat haine şi de pe drum. H&M rulz!

7. Dacă ar fi să dai câteva cifre cu privire la această călătorie, cam care ar fi acelea?
Cu 1500-2000EUR/luna te descurci. Asta înseamnă cazare, mâncare şi transport. Restul sunt extra-uri şi nu se pun. Poţi ajunge lejer la 10.000 EUR. Totul depinde de stilul pe care ţi-l impui. Am călătorit cu avionul peste 5000 km, cu trenul 364 de ore, am mers pe jos aproximativ 850 km. Am trecut prin 20 ţări şi am vizitat 30 de oraşe. Am făcut mii de fotografii. – O parte le găsiţi aici.

8. Ai stat 3 luni adunate departe de casă, familie şi prieteni. Cum te-ai simţit? Cum ţi-a schimbat viaţa eurotrip-ul?
Au fost foarte multe momentele în care am clacat, în care mă simţeam singur. Aveam o terapie pentru asta. Pur şi simplu stăteam întins pe iarba şi mă gândeam la “acasă”. Mă imaginam înconjurat de familie şi prieteni. Îi simţeam lângă mine şi după scurt timp mă montam la loc şi mergeam mai departe. Însă au existat şi momente în care, de exemplu, stăteam până dimineaţă prin terase de vorba cu oamenii pe care i-am cunoscut de câteva ore, dar pe care parcă i-aş fi ştiut de o viaţă. Erau momente şi momente..stări diferite. Cum m-a schimbat? Am devenit mai deschis în gândire şi în comportament, cred.

9. Povesteşte-ne puţin din peripeţiile prin care ai trecut.
Am trecut prin multe. De la ore nedormite din cauza colegilor de camera care sforăiau, nopţi petrecute pe străzi, tot felul de persoane dubioase pe care le-am întâlnit până la tentative de furt, bătăi etc.. Sunt multe de povestit, dar poveştile de genul ăsta n-au farmec decât la un foc de tabăra sau undeva pe plajă lângă o sticlă de vin :).

10. Vor mai exista proiecte asemănătoare? Te-ai gândit să faci un ocol al Pământului?
Acum câteva zile eram prin Londra şi mă gândeam la un WorldTrip. Este foarte posibil ca în acelaşi loc unde s-a născut Eurotripul să se fi născut şi un WorldTrip. Mă gândeam că în câţiva ani să-mi fac bookinguri la avioane cu…posibil…6-8 luni înainte şi să văd Americile, Africa, Asia, Australia etc. Pentru asta, clar, trebuie un plan mult mai bine pus la punct şi vorbim de alte bugete. Dar, cine ştie?

11. Ce sfaturi le dai celor ce doresc să-ţi calce pe urme?
Nu vă mai duceţi la hoteluri de 3-4 stele. Mergeţi la hosteluri. Atmosfera e total diferită. E mult mai fun şi economisiţi şi bani. Merită! Profitaţi de tot la maxim! Nu lăsaţi nici un obstacol să vă strice călătoria.

12. Un gând de încheiere?
Au fost cele mai intense 3 luni din viaţa mea, cele mai plăcute şi cele mai pline de emoţii. Recomand tuturor să încerce o asemenea experienţă. Merită din plin.

Eu: Mulţumesc Adi pentru interviu şi îti urez multă baftă. Poate vei reuşi să-ţi atingi şi visul WorldTrip.
Adi: Mulţumesc şi eu. Aşa să fie!

Toată povestea eurotrip.

You may also like

Cel mai mare număr de echipamente audio-video din istorie la Jocurile Olimplice Londra 2012
Ce faci când vrei să te relaxezi?
Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar

7 Responses

 1. de cand visez si eu la un eurotrip de asta :X foarte tare adrian bravo lui! se pare ca avem aceleasi pasiuni numai ca eu inca n`am ajuns sa fac inconjorul europei 🙁 dar inca nu e tarziu 🙂

  bravo incaodata !

 2. Clatoria lui Adi a fost pur si simplu foarte tare! Felicitari, esti un trendsetter, la noi backpackingul inca e privit cu circumspectie, romanii inca nu stiu ce rateaza…
  Sorin, multumesc pentru acest interviu, a fost o surpriza placuta:)

 3. @cipri si eu sunt la fel de pasionat de calatorie. Sper ca in scurt timp sa am curajul sa-mi pun ceva intr-un ghiozdan si sa plec intr-un trip
  @raluxa si mie mi-a placut ce a facut Adi. M-a motivat si a demonstrat ca se poate. Pana la urma bani si timp sa ai si curajul sa faci..

 4. Felicitari pentru interviu. Nu mai citisem de nimeni pana acum care sa treaca printr-o asa experienta 🙂 mi-ar placea si mie sa fac un Eurotrip dar cu masina si poate cativa prieteni. Deocamdata sunt limitat de timp si bani dar interviul tau ma motiveaza sa lupt si sa fac rost si de timp si de bani 🙂

 5. Foarta faina calatoria lui Adi 🙂 dar si mai fain este sa calatoresti prin prieteni 🙂 cine are norocul sa aibe prieteni in diferite tari stie despre ce vorbesc 🙂

  La cat mai multe calatorii de acum inainte 🙂

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Playlist sâmbătă 25.07.2009

E foarte cald dom`le, caniculă nu alta. Abia m-am trezit şi stau la 25 de grade datorită unui aer conditionaţ...

Închide