29
Oct
2009

Amintiri din Epoca de Aur 2

A fost miercuri, am fost #lafilm. Gaşca nebună s-a adunat aseară pentru a merge la „Amintiri din Epoca de Aur 2„, vestitul film a lui Cristian Mungiu. Încep cu acordarea notei, un 8+. Filmul prezintă cele mai vestite legende urbane, prima parte are 4 şi a doua parte are 3.

Amintiri din Epoca de Aur 2 – trailer

Legendele din „Amintiri din Epoca de Aur 2”:
Legenda vanzatorilor de aer
În anii 80 toata lumea era salariată la stat, fiind puţini cei cu iniţiativă. La uşa Crinei, încă elevă, suna Bughi, un băiat frumos, care îi cere un borcan cu apă. Crina i-l dă şi nevoia de bani o face să se avânte alături de el într-un fel de Bonnie şi Clyde al sticlelor goale. Pe vremea aceea era o afacere bună.

Legenda spune că mulţi şi-au cumpărat maşini vânzând sticle şi borcane.

Legenda şoferului de găini
De ani de zile, Grigore, şofer la Avicola, transportă găini vii de la Baia Mare la Constanţa. Are un consemn: ştie că orice s-ar întâmpla, până seara trebuie să predea camionul sigilat la destinaţie.
Odată, înainte de Paşti, cineva îi fură pe traseu roţile de la camion. Grigore trebuie să înnopteze la un han şi deschide pentru prima dată camionul de păsări. Ramâne uimit de faptul că acestea făceau şi ouă pe durata transportului. Aşa începe Grigore să facă afaceri, fără să-şi imagineze că cei de la centru sunt cu ochii pe el.

Legenda spune că mulţi români îşi însuşeau diferite produse de la locul de muncă, ca apoi să facă schimb între ei. Pot spune că acest obicei se mai păstrează şi astăzi. Aruncaţi o privire în rândul politicienilor sau a oamenilor din jur. O să vedeţi cât de strângători sunt.

Legenda curcanului zburător
Pot spune ca această legendă are ca fundal „şpaga”. Încă din Epoca de Aur, românii au fost obişnuiţi cu datul şpăgii. „Dai ca să primeşti” – o replică tipic românească. Cele mai multe „plocoane” le primeau medicii, viaţa omului fiind nepreţuită.
O fată de la ţară are ca prieten un curcan, pe care se străduieşte să-l înveţe diferenţa dintre cerc şi pătrat. Problema apare când fata trebuie să mearga la Bucureşti pentru a o ajuta pe mama ei, care este grav bolnavă, iar curcanul trebuie să fie dat ca şpagă. Apropo, 50 în stânga şi 100 în dreapta:). Şi ne mai mirăm de ce unii stau cu mâna întinsă şi alţii întind mâna.

Pe lângă legende, mi-am reamintit şi am recunoscut vechile obiceiuri ale anilor 80.

Trebuie să urmăresc şi prima parte, chiar sunt curios ce legende ne sunt amintite:).

Amintiri din Epoca de Aur 2 – video-review by amfostlafilm.ro

You may also like

Acesta este „Ce-o fi cu soţii Morgan?”… a fost
Top 10 filme văzute în 2009
Romanisme – Nu ştiam că trebuie să ştiu tot
Avatar – filmul anului 2009?

2 Responses

  1. he he, imediat mi-am adus aminte de o povestioara de-a lui Baiesu `Tristetea vanzatorului de sticle goale` 🙂

    ca Balanta o stiu aproape toti, dar superbele povestiri si nuvele, mai putini

    succes 🙂

  2. Pingback : After-party la Optimism 2009 | Blogu` Lu` Sorin

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Lapte UHT la super preţ

Azi am cumpărat lapte UHT cu 1.5% grăsime la preţul de 2,09lei. Este produs în Ungaria şi se găseşte la...

Închide