1
Sep
2009

Blog 2.0 sau ce?

Deja se discută despre blog 2.0? Am citit un articol la Bobby Voicu legat de Blogosfera 2.0 şi aş dori sa-l contrazic. Staţi aşa, nu daţi cu roşii. Îmi exprim punctul de vedere, n-am voie? Ştiu că nu am prea multă experienţă, dar sunt om şi am păreri, idei, gânduri…

Mi se pare prematur, ca dupa 4-5 ani de la apariţia bloggingului în România, să discutăm de viitoarele modificări majore în blogosferă. Există o direcţie spre care se îndreaptă blogosfera, încolo, dar nu cred că e cazul să începem să vorbim de blog 2.0. Blogosferele internaţionale au suferit diferite mutaţii şi transformări în ultima vreme, dar ei au peste 10 ani vechime, noi suntem încă la început.

În condiţiile în care, în România, avem 30 000 de bloguri şi aproximativ 100 000 de cititori de bloguri, din, aproximativ, 3 milioane de internauţi, mi se pare mult prea devreme să ne gândim la viitorul îndepărtat. În cel mai bun caz, putem discuta de o maturizare, dar nu putem spune că blogul nu mai este cool sau că lumea nu mai scrie. Să nu uităm că a fost vară, concedii, frecat de mentă, leneveală şi toate acestea au dus la o scădere a traficului şi a posturilor scrise. Eu văd o redresare din septembrie.

Un alt aspect este cu privire la ceea ce se scrie pe bloguri. Bobby critică faptul că mereu sunt dezbătute aceleaşi idei. Ok, e adevărat că se analizează aceleaşi probleme şi nimic nou sub soare, dar nu e o tragedie. O problemă dezbătută mereu se vede din multe unghiuri diferite de tot mai mulţi oameni şi asta poate să ne bucure. Anul trecut vedeam o problema dintr-un unghi, acum o văd din alt unghi, la anu garantez că se va vedea diferit.

Ca să nu o mai lungesc foarte mult, vă spun că sunt deacord cu acest comentariu lăsat de Zoso. Scurt şi la obiect.

Şi că tot veni vorba de alte ţări, blogosfere şi alţi oameni: „Până la urma de ce ne raportăm la internaţional?” Eu niciodată nu am priceput, când am mers la conferinţe, de ce toţi dau exemple din afară şi se raportează la nivelul lor, nimeni nu dă un exemplu concret din România? E adevărat că ei au inventat roata, dar la noi nu se potriveşte, trebuie adaptată. Voi încă nu aţi înţeles că România nu face parte din lumea asta şi că noi trăim într-o altă lume?

Nu aţi învăţat că nici un raport şi sondaj internaţional nu se potriveşte României? Noi suntem mai ciudaţi şi va mai trece ceva timp până când vom intra în rândul lumii. Aşa că e bine să luptăm pentru comunitatea asta din România, să educăm oamenii cu privire la blog, blogosfera, blogging, internet, online, marketing online şi tot ce ţine de aceste lucruri şi să ne dezvoltăm. Mult succes!

You may also like

Ce am câștigat din blogging?
Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar
Din online…

3 Responses

  1. Te raportezi la International pentru ca faci parte din el. Si iti e superior. De fapt, chiar daca iti era si inferior, tot la el de raportai.

    Blogosfera internationala poate fi vazutza ca o meta-blogosfera. Acolo unde tinzi sa ajungi dupa niscaiva efort.

  2. @B sa zicem ca ai dreptate, dar nu poti sa operezi azi modificarile facute de ei, cand noi ca natie suntem cu 300 de ani in urma lor. E bine sa le notam ideile, dar nu e bine sa ne raportam la prezentul lor…Oricum nu se potriveste cu Romania…

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
6 ore pe zi/4 zile pe săptămână

La 1 mai 2009 s-a deschis o petiţie online, la nivel internaţional, prin care se încearcă reducerea numărului de ore...

Închide