9
Iul
2009

Bloggerii români vor avea cod deontologic

Deja se pune căluş în gură. După 5 ani de la apariţia fenomenul de blog în România, s-au trezit cei de la AMP şi de la SPER să facă un cod deontologic pentru online, în prima fază pentru bloggeri. Toate merg atât de bine în ţara asta, încât cod deontologic ne mai trebuia pentru online.

“Bloggerii sunt foarte diferiţi de cei care discută pe forumuri, iar cei care comentează la subsolul unui text publicat pe ediţia de Internet a unui ziar fac parte şi ei dintr-o categorie distinctă. Aşa că vom restrânge deocamdată ţinta de aplicare a acestui mecanism de auto-reglementare la nivelul blogurilor”, a declarat pentru cotidianul.ro Mircea Toma, preşedintele AMP.

Le înţeleg ideile şi dorinţa lor de a nu exista atacurile la persoană, insultele, afirmaţiile rasiste, homofobe sau sexiste pe online, dar nu înţeleg de ce acest cod se va aplica doar pentru bloggeri? Adica orice publicaţie online, comentator de forum sau de texte, are mai multe ouă decât un blogger? El daca înjură sau face discriminare e mai smecher ca un blogger? Vă daţi seama că mulţi vor înjura pe forumuri, bloguri, siteuri şi nu o să daţi de ei pentru că-n prezent sunt ip-uri dinamice, tot felul de pseudonime etc? Cine ar cheltui o groază de bani pentru a identifica pe cei care vor aduce afirmaţii rasiste?

O data cu acest cod deontologic o să mă simt ca un jurnalist, că tot exista războiul asta presă vs. bloggeri. Eu îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce scriu şi încerc să respect codul bunului simt şi legea celor 7 ani de acasă. Alţii se exprimă prin injurii, atacuri la persoană (de multe ori pe bună dreptate) şi insulte, e problema lor ce vor să facă. Acest cod nu va înlocui bunul simţ.

Hai mai întâi să rezolvam problemele ce ţin de ţara asta, problemele importante şi care necesită rezolvare urgentă şi apoi să ne ocupăm şi de alte prostii, gen acest cod deontologic pentru bloggeri. Să nu uităm injuriile aduse de câţiva politicieni la adresa unor cetăţeni români şi care nu au fost pedepsiţi. Nu vă mai legaţi atât de bloggeri. Ei nu fac altceva decât sa exprime un adevăr şi imaginea României aşa cum se vde. Dacă pe voi vă supără adevărul, atunci luaţi măsuri să rezolvaţi această imagine, nu să ne băgaţi pumnul în gură.

Eu nu văd un avantaj al introducerii acestui cod deontologic la bloggeri. Eu cred că mai bine facem apel la bunul simţ şi la buna educaţie primită de la părinţi. Pana la urma un blog este un colt personal virtual. Părerile voastre care sunt?

Agenţiei de Monitorizare a Presei = AMP
Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă = SPER

You may also like

Ce am câștigat din blogging?
Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar
Din online…

17 Responses

 1. Stai linistit Sorin. Asta are un caracter politic. Vor sa ii controleze pe bloggeri si gata. Cum vrei altfel sa le inchida gura celor incomozi? cautand un articol cu caracter rasist, homofob sau sexist. Este noua metoda de a aplica online pumnul in gura.

 2. Eu zic că e de bine nu e de rău.
  „Acest cod nu v-a înlocui bunul simţ”
  Mai sus sper că fratele cel mic a apăsat din greşeală pe cratimă pentru că un blogger cu experienţă nu are voie să facă greşeli de tipul ăsta care nu ţin de grabă (când te grăbeşti omiţi litere nu adaugi).

 3. Pingback : Artistu zice… » Scurt si la subiect despre CODUL DEONTOLOGIC al vietii!

 4. un cod deontologic ar trebui sa fie autoimpus, nu sa vina altcineva sa ti-l faca. ia sa facem si noi un cod dupa care sa functioneze ei.

 5. stelistul07

  pai vazusem azi o proasta pe la tv care zicea ca bloggerii scriu articole la comanda, despre diferite personaje din Romania… negative sau pozitive.

 6. cu siguranta mor de frica lor…au raca pe cei din popor…in fond si la urma astia sunt bloggerii, oameni din popor care vad si nu vor sa taca in fata pumnului politic! NOI facem DIFERENTA!

 7. Nu trebuie confundat codul deontologic cu codul civil sau penal. Un cod deontologic nu prevede explicit sancţiuni, fiind un set de norme şi reguli elaborate de membrii unei anumite categorii profesionale. Prin urmare singurele „sancţiuni” pe care le poate suporta un profesionist sunt de ordin moral în relaţie cu publicul sau de ştribire a imaginii printre colegii de breaslă.

  Dar având în vedere că bloggingul nu este o profesie, atât timp cât nu este asimilat cu jurnalismul, existenţa unui cod deontologic pentru bloggeri este o aberaţie.

  Prin urmare fiecare poate scrie ce vrea blogul lui atât timp cât nu este jurnalist de profesie şi chiar dacă este gazetar atât timp cât este vorba de blogul lui personal, poate să se exprime cum vrea şi să scrie absolut tot ce vrea.

 8. Apa de ploaie cu acest proiect de lege total aberant . Nu o sa respecte nimenea asa ceva , este o aberatie totala ce vor ei sa faca , si chiar daca ar fii aprobat acest proiect nu lar respecta nimenea , pentru ca este foarte imposibil sa te detecteze :))

 9. Avem si noi un CNA. Si daca injur si sunt xenofob pe pagina mea personala, patita de mine (nu e cazul meu :D) ce or sa faca, imi inchid siteul? Cum? Suna la godaddy de ex si or sa zica: stiti, nea caisa l-a injurat pe basescu pe blogul lui si vrem sa il inchideti or sa ii scuipe draq aia. . si o sa se ajunga la pagini .com scrise in inglis si ce or sa mai faca atunci? asa ca ma p.. pe deontologii lor cu paleologu in frunte. o sa fiu rasist si xenofob in continuare cu tiganii, cu o ura nemarginita fata de tot ce inseamna politic in romania si multe altele.

 10. Da, mi se pare absurd, in fond un blog este un lucru care iti apartine si incare iti poti exprima opinia cat mai liber posibil (normal, in limitele bunului simt). Atata ingradire pentru nimic!

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Optimism 2009 – unde e optimismul?

Astăzi am participat la un eveniment în care subiectul principal a fost optimismul - Optimism 2009. A fost un eveniment...

Închide