6
Ian
2009

Boboteaza – 6 ianuarie

Boboteaza este una din cele mai importante sarbatori din calendarul Ortodox si se sarbatoreste in ziua de 6 ianuarie. Aceasta incheie ciclul sarbatorilor de iarna si are, pe langa intelesurile crestine – momentul nasterii spirituale a Mantuitorului – trasaturi de mare sarbatoare populara.

Reprezinta botezul lui Iisus facuat de Sf. Ioan Botezatorul in apele Iordanului. In ziua de Boboteaza are loc sfintirea apei, in timpul slujbei de Iordan. Pregatirea acestui moment se face, si astazi, cu multa atentie, in fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege impreuna cu preotul satului, de obicei intr-un spatiu mai larg – unde sa fie cel putin o fantana -, in imediata vecinatate a unei ape curgatoare, in gospodaria unui om sau in curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se punea in vase mari de lemn si, tot acum, se taie, la rau, o cruce mare de gheata. In jurul acestei cruci sau in jurul crucii care se afla in mod normal in curtea bisericii, se desfasoara intreg ceremonialul religios, la care participa toata suflarea comunitatii. La final, cei prezenti iau apa sfintita (aghiasma) si o folosesc in gospodarie pentur alungarea spiritelor rele.

Obiceiuri de Boboteaza

You may also like

Ionel Ionelule – să trăieşti cu numele
Zilele Bucurestiului 2009
Nebunia sarbatorilor
Sf. Andrei

2 Responses

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Valea Prahovei

Cred ca toti avem habar ce este "Valea Prahovei". Este una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Muntii Carpati,...

Închide