13
Iun
2012

Calculatoarele second hand – da sau nu?

Activez în domeniul IT&C de foarte mulţi ani, cam de când a început să ajungă mai bine tehnologia şi în România. Prima experienta cu PC-ul a fost prin 1997, când PC-urile chiar erau PC-uri. Şi de atunci mi-am schimbat radical idealurile în viaţă. Am început să lucrez pe calculatoare cu procesoare 384, 486, Pentium I, AMD K6 şi lista poate continua. În prezent ne bucurăm de generaţia de procesoare Intel Ivy Bridge.

După cum puteţi observa, tehnologia evoluează cu o viteză uimitoare. Însă noi cât de mult avem nevoie să ţinem pasul cu ea? De mai bine de doi ani am avantajul de a testa printre primii noile tehnologii şi amintesc aici de laptop-uri, tablete, smartphone-uri etc. În prezent, rar mă mai poate surprinde ceva. Producătorii vin şi ne anunţă că noile tehnologii oferă performanţe mai bune, că sunt mai sigure, că oferă foarte multe avantaje.

Însă eu am trecut la un smartphone abia în 2011 pentru că atunci am avut nevoie de un asemenea gadget şi mă bucur de un laptop fabricat prin 2010, echipat cu procesor Intel Core i5 din prima generaţie. Acum nu simt nevoie să ajung la zi cu tehnologia. Ceea ce am este perfect pentru ce am nevoie. Smartphone-ul se descurcă bine, iar pe laptop am montat un SSD Kingston V+200 şi a crescut performanţa portabilului considerabil.

Ideea este că nu mereu avem nevoie de produse noi sau de ultima tehnologie apărută în piaţă ca să ne facem treaba. Calculatoarele second hand pot fi o soluţie foarte bună când banii sunt o problemă şi nu există pretenţii prea mari din punct de vedere al design-ului sau al performanţelor. În doi ani, de când am proiectul Laptop News, am recomand şi variante second hand. Ideal ar fi să putem avea cu toţii doar produse noi şi de ultimă generaţie, dar suntem conştienţi că nu se poate.

Varianta SH-ului poate fi o soluţie bună pentru firmele mici şi mijlocii, unde nu este nevoie de super tehnologie pentru activităţi de tip office. Varianta SH-ului este foarte bună şi pentru un student care nu stă prea bine cu banii, dar are nevoie de un laptop sau un PC pentru a-şi face temele (deci fără Counter Strike). Nu este o ruşine să-ţi cumperi lucruri second hand atâta timp cât îţi faci treaba cu ele şi nu ai nevoie de mai mult.

În acest moment eu caut un laptop sh pentru activitatea de birou. Atâta timp cât rulează o pagină de internet şi un word, este perfect! Plus că nu-mi va părea rău dacă peste 6 luni sau 1 an se va strica. Un produse second hand are avantajul banului.

Ca o conluzie la toată povestea de mai sus, voi încerca să dau un răspuns la întrebarea din titlu! Calculatoarele second hand – da sau nu? Da doar în anumite situaţii. Trebuie să Vă gândiţi foarte bine înainte să cumpăraţi, cântăriţi avantajele şi dezavantajele, vedeţi bugetul, oferta şi luaţi decizia. Nu este o ruşine dacă vă cumpăraţi sh-uri, dacă aveţi grijă de bunurile voastre şi n-ar fi rău să ne ocupăm de reciclare electronice.

Asta e părerea mea! Voi aveţi alte idei, alte păreri, alte soluţii?

You may also like

Guvernul tripleaza taxa auto pentru toate masinile second-hand
PSD+PC a castigat
Notebook-urile brand-name sau Notebook-uri barebonuri VBI
Notebook-urile sunt pentru games?

2 Responses

  1. In aceste vremuri tulburi multa lume se indreapta spre reparat vechiul echipament sau spre SH.
    Este singura alternativa in contextul economic actual

  2. Ultimul desktop l am luat second, laptopul second, slr second… si merg exact asa cum ar trebui. Faptul ca cineva a deschis ambalajul original scade pretul foarte mult la un produs in stare perfecta. Perntru uz personal merg pe second hand.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
EURO 2012: Pronosticuri 10 iunie 2012

Am ajuns în a 3-a zi de EURO 2012 şi ne bucurăm de surprize, meciuri spectaculoase şi goluri. În primele...

Închide