13
Noi
2010

Ce este profesionalismul?

Stiti transfer.ro, acel site prin intermediul caruia puteti trimite fisiere de pana la 1 GB si la viteze decente? Se pare ca si-a schimbat „hainutele”, dar si politica serviciilor. Dintr-un simplu serviciu de transfer, se transforma intr-un business. Pe langa traditionalul transfer al pachetelor de 1 GB, transfer.ro a mai scos inca 3 pachete premium – cu bani. Preturile sunt decente, cuprinse intre 5 si 12 EUR – detalii despre servicii. Ii felicit pentru afacere!

Si acum sa discutam despre profesionalism. Zilele trecute am participat la RoNewMedia – unul dintre cele mai mari evenimente dedicate online-ului. Intr-una din pauze, am primit un fel de chestionar de la transfer.ro cu 2 intrebari interesante:
– Ce inseamna pentru tine profesionalismul?
– Cand ai fost tratat, ultima data, cu profesionalism?

Sper ca nu gresesc intrebarile. Pe moment nu am dat o foarte mare importanta, eram si pe fuga, dar mi-am dat seama ca este greu sa definesti „profesionalism” in cateva cuvinte. Asa ca o sa le raspund la intrebi in acest post.

Fiecare om priveste profesionalismul diferit. Tine de caracterul si pretentiile fiecaruia. Sunt persoane care au pretentii foarte mari si critica pana si cea mai mica scapare. Altii sunt mai permisivi si trec cu vederea micile stangacii strecurate in serviciile tuturor. Pana la urma suntem oameni si cu totii gresim.

1. Eu cred ca profesionalismul se defineste prin seriozitate si respect, prin prisma faptelor facute bine si cu pasiune. Discutam de profesionalism individual sau colectiv. Profesionalismul se cultiva, nimeni nu se naste cu aceasta aptitudine. La nivel colectiv, profesionalismul inseamna un mecanism bine pus la punct, format din profesionisti – oameni care muncesc cu pasiune, seriozitate si nu doar posesori de diplome pe diferite specializari.

2. Legat de a doua intrebare, pot spune ca zilnic sunt tratat cu profesionalism – mai mult sau mai putin. Zilnic intru in contact cu multe persoane de la diferite firme si ma bucur de un profesionalism colectiv. Insa cel mai mult imi raman in minte momentele cand nu sunt tratat cu profesionalism. De regula, acest profesionalism negativ vine din partea unor comparii mari si mai putin din partea unor firme mici sau la nivel individual. Poate si interesul fata de clienti, parteneri este altul.

2 Responses

 1. Pingback : Tweets that mention Ce este profesionalismul? | Sorin -- Topsy.com

 2. Salut Sorin!

  Cred ca profesionalismul nu inseamna decat 2 aspecte:
  1. Principii bine definite.
  2. Asumarea raspunderii in caz de esec.

  Daca le ai pe astea doua nene, si nu le incalci, esti privit ca profesionist.

  Parerea mea…

  Succes!

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Ce am testat in octombrie 2010

Luna octombrie a trecut, dar nu stiu cand, cum si ce fel. Sau poate am avut prea multe de facut...

Închide