29
Aug
2009

Cine influenţează blogosfera în .ro?

Pornind de la un articol scris pe pr365.ro, pe tema Cine influenţează blogosfera în .ro?, vreau să fac câteva remarci.

În primul rând, să vedem ce înseamnă „influenţă” şi ce înseamnă „blogosferă„.

INFLUÉNŢĂ1, influenţe, s.f. 1. Acţiune exercitată asupra unui lucru sau asupra unei fiinţe, putând duce la schimbarea lor; înrâurire. ♦ Spec. Acţiune pe care o persoană o exercită asupra alteia (deliberat, pentru a-i schimba caracterul, evoluţia, sau involuntar, prin prestigiul, autoritatea, puterea de care se bucură).

Blogosfera este alcatuită din totalitatea blogurilor active şi a legăturilor dintre acestea.

În Zelist sunt 33912 bloguri inscrise şi garantez că nu sunt toate. Mulţi habar nu au ce e zelist şi cu ce se mănâncă, dar să revenim la întrebarea noastră: „Cine influenţează blogosfera în .ro?”. Răspuns: „Blogosfera în .ro este influenţată de bloggeri relevanţi şi care, de-a lungul timpului, şi-au făcut un renume în acest domeniu„. Câteva exemple: Bobby Voicu, Vali Petcu (Zoso),  Costin Cocioabă (eCostin), Victor Kapra, Cristi Dorombach (Piticu), Cristian Manafu, Alexandru Negrea (Buddha), Vlad Petreanu, Cristina Chipurici (Pyuric), Andrei Roșca, Laurentiu (Oradeanul) etc.

Ei au puterea să schimbe ceva în blogosferă şi pot influenţa bloggerii. I-am auzit vorbind pe la diferite evenimente legat de blogosfera, blogging si blog, au un renume în domeniu, iar eu, un posesor de blog, am adunat ideile pe care le-am implementat în blog pentru dezvoltarea acestuia şi în activitatea mea de blogger. Aşa cum am făcut eu, au făcut şi alţi posesori de blog. Îmi cer scuze dacă am omis pe cineva, nu a fost cu intenţie şi lista bloggerilor enumeraţi, este aleatorie.

Cei cu trafic mare, vedetele, oamenii de afaceri cu blog, ei pot influenţa sutele şi miile de cititori, dar nu influenţează bloggingul. Mă pot influenţa ca om, dar nu ca blogger. Cabral poate să mă influenţeze despre o chestie de viaţă, dar nu mă poate influenţa să scot un plugin din blog.

Aşa că articolul apărut pe pr365.ro, de la care am pornit analiza, este greşit. Poate doreau să afle ce bloggeri pot influenţa cititorii şi atunci discutam din alte puncte de vedere. Şi depinde despre ce vrei să influenţeze: produse, servicii, afaceri, proiecte etc. Fiecare blogger are puterea să influenţeze comunitatea sa de cititori şi fiecare om poate însemna un posibil client pentru o x firmă. Fiecare blogger poate influenţa pe anumite domenii de activitate.

Eu nu pot să influenţez pe cineva să cumpere o maşina pentru că nu stiu cu ce se mănâncă o maşină, dar pot să fac pe cineva să cumpere un x produs IT&C. Lucrez în domeniu, ştiu produsele, am testat o parte dintre ele, mă documentez şi mă pricep la termeni tehnici, configuraţii etc. Bobby Voicu poate să influenţeze pe domeniul AUTO pentru că el face teste, e pasionat de maşini, e şofer bun etc. Orlando Nicoară, Dragoș Novac, Ionuț Oprea (Clickio), Dragoș Stanca pot influenţa pe partea de business şi antreprenoriat. Nominalizările pot continua…

Ţin să vă mai spun că influenţa poate merge până la manipulare dacă avem încredere deplină în blogger sau blog. E bine să ascultăm şi să adunăm cât mai multe informaţii, dar nu trebuie să cădem în plasa manipulării. E bine să fim raţionali.

Deci articolul de pe pr365 are titlul sau conţinutul greşit. Blogosfera este influenţată de bloggerii cu renume în blogosferă, cei care şi l-au făcut prin educarea bloggerilor cu privire la blogging şi blog. Nu artiştii şi oamenii de afaceri care se bucură de succes în blogosferă, doar pentru simplul fapt că şi-au făcut un renume într-un alt domeniu.

Aştept şi alte păreri cu privire la „Cine influenţează blogosfera în .ro?”.

p.s. În articolul Andreei, cel care apare în postul analizat, se vorbeste despre „influencer marketing” şi „marketing viral„, dar nu asupra blogosferei, altă poveste într-un alt post.

You may also like

Ce am câștigat din blogging?
Blogger face – Sorin Rusi
Hosting, hosting, hosting
LaptopNews.ro – totul despre portabile

10 Responses

 1. Mircea Popescu sa lasam ironiile:) si DA este aleatorie. Fiecare este luat cu copy/paste din lista celor de la pr365, mai putin Cristina si Laurentiu pe care i-am adaugat eu. Laurentiu detine informatii tehnice despre blog, Cristina stie foarte bine cu ce se mananca un blog de nisa, mai ales in industria muzicala.

 2. @Minxieee tot ce e posibil…insa una din cele 2 e gresit…titlu sau continutul. Badea sau Cabral nu ma va influenta ca blogger…ei nu influenteaza blogosfera la nivel de blogging si parti tehnice ale blogosferei…Ei influenteaza comunitatea lor de citititori..Sunt oameni influenti, dar nu asupra blogosferei…ci asupra oamenilor…si sunt influenti pe anumite nise…

 3. Sorin, cine-a spus ca Badea sau Cabral trebuie sa te influenteze pe tine? Important e ca exista o comunitate de oameni asupra carora influenta lor se poate simti in anumite conditii date. E imposibil ca toti dintr-o astfel de lista sa te influenteze pe tine, individul X.

 4. Minxieee am avut o discutie si s-a constatat ca titlul articolului de pe pr365 e gresit. Deci fiecare om influenteaza un nr mai mare sau mai mic de oameni. Ei influenteaza cititorii, oamenii, dar nu au influentea asupra blogosferei…intelegi ce zic…Adica pe parti de blog, blogging, cum sa faci blogging etc…ei nu pot influenta…

 5. Pai, omul face blogul sau blogul face omul?:) Daca X il influenteaza pe Y care ii e cititor, nu ii influenteaza implicit si blogul? Pentru ca Y, fiind influentat, va reactiona in vreun fel, iar reactia lui se poate manifesta asupra „felului cum face blogging”.

  Imi pare ca tu cam cauti putin nod in papura. :p

 6. Zumzet tu citesti ziarul…nu te poti numi ziarist…asa si aici…Cititorul citeste bloguri dar nu face parte din blogosfera…TItlul articolului din pr365 e gresit…Restu am zis in articol. Orice om influenteaza oameni…Orice blogger are o comunitate de oameni pe care-i influenteaza…

  Mare atentie sa nu se ajunga la manipulare:)…Blogosfera este un intreg formata din bloguri…si cand am zis de influent blogosferei ma refeream la chestii de blogging, parti tehnice….cine poate sa te invete blogging…

  Titlul corect al articolului din pr365 era asa „Cine influenteaza in online .ro” sau „Ce bloggeri sunt influenti”…

  Nu vreau sa se inteleaga prost…Oamenii enumerati sunt oameni influenti, cu greutate, dar fiecare pe nisa lui si asupra comunitatii de cititori sau fani. Unii si-au castigat reputatia in afara blogosferei si a blogului:)

 7. Sorin, chiar nu conteaza cum si-au castigat reputatia! Exemplu: eu am scris pe blog despre un caz caritabil. Dar pe cine conving EU sa doneze bani? In schimb, daca maine Cabral face un alt concert pentru „Erika”, vin CEL PUTIN 200 de oameni. Daca EU povestesc despre tatal meu, o sa smulg cel mult vreo cateva zambete. Cabral a strans 258 sfaturi la un articol intitulat “Tatal meu”

  Fireste ca am si eu o nisa de oameni pe care PROBABIL ii influentez. Dar lista era menita sa-i descopere pe CEI mai CEI.

  Nu in ultimul rand, gandeste-te la scopul proiectului pr365 🙂 ( Si cu asta am incheiat, sper 🙂 )

 8. Minxieee…acolo deja vorbim de ceea ce ti-am zis…si ieri…Nu contest relevanta oamenilor…doar ca nu este asupra blogosferei ca parti tehnice si lectii de blogging…ci relevanta asupra oamenilor…Titlul e gresit la articolul de pe pr365….Asta inseamna comunicare gresite cu loc de interpretare. Eu asa am inteles.

  Ce se intampla daca trimiteai un comunicat de genul unor companii unde lasai loc de interpretat? Te acuza de PR prost? Te acuza…Aveti grija la nuanta cuvintelor si ce doriti sa transmiteti..Nu am facut PR…dar observ ca asta e o problema generala si Lb. Romana e al draq de interpretabila.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Ticaloşi fără glorie – Inglorious Basterds (2009)

Am auzit că filmul Ticăloşi fără glorie - Inglorious Basterds (2009) - ar fi în topul celor mai aşteptate filme...

Închide