21
Mar
2008

Computerul si istoria lui – episodul 3

Am ajuns la episodul 3 „Computerul si istoria lui”. In episodul trecut v-am vorbit despre primele 2 calculatoare, ce stau la baza tehnologiei din prezent. Harvard Mk si ENIAC.

In acest episod voi vorbi despre uramsii calculatorului ENIAC. Aceste calculatoare erau deja mai perfectionate, purtand numele de UNIVAC. Acestea au aparut in 1951 si aveau viteza de 2.25Mhz. Acestea erau construite pe baza de tuburi catodice. Dispar cartelele perforate si apare banda magnetica, informatia fiind introdusa pe aceste benzi magnetice la o viteza de 40.000 biţi/secundă. Au mai urmat EDVAC, SEAC, ILLIAC, Whirlwind şi MANIAC. UNIVAC a fost primul calculator comercial.

Un mare pas in industria calculatoarelor, a fost inventarea tranzistorului in anul 1947. Acesta avea sa inlocuiasca tuburile catodice si astfel au aparut primele calculatoare tranzistorizate, asa zisele calculatoare de generatia a II-a. Acestea au aparut si au dominat perioada anilor 50-60. Fiind inca voluminoase, acestea erau folosite mai mult de guvern si de universitati. O data cu acestea, au inceput sa se fabrice pe scara larga. Un exemplu este modelul 701 facut de IBM si care putea rezolva o problema de proiectare a unei aripi de avion, intr-o ora. In mod normal, un inginer, ajutat de un calculator clasic, a vremurilor de atunci, ar fi reusit in 7 ani.

In episodul urmator vom vorbi de calculatoarele din generatia a III-a. Nu pierdeti nici un episod:)

You may also like

Monitorul AOC E2243FW şi-a găsit stăpânul
Prima experienta cu PC-ul – sau cum calculatorul mi-a schimbat viaţa (concurs)
Cateva calculatoare „tunate”
Noul clasament

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Scandal

In urma meciului Rapid - Steaua, din aceasta seara, s-a iscat un scandal in fotbalul romanesc. Copos a anuntat ca...

Închide