17
Sep
2009

De la WordCamp Romania 2009…

Am plecat cu gânduri bune. Nu am prins începutul şi nici nu am stat până la final, dar cât am fost prezent, mie mi-a plăcut. Păcat că nu a fost prea multă lume, dar cei prezenţi au fost destul de activi şi atenţi la vorbitori.

*Am prins cam de la jumătatea prezentării lui Lorand Minyo. Acesta ne-a povestit despre hosting, ce înseamnă hosting pentru bloguri şi câtă muncă depun cei ce asigură suportul tehnic. Alegerea hostingului nu e o treabă simplă. Trebuie să ţineţi cont de site-ul sau blogul pe care îl aveţi şi ce vreţi să faceţi cu el, cât de mult îl creşteţi şi care sunt dorinţele voastre. Lorand oferă şi câteva sfaturi interesante şi e bine să le urmaţi:
– Fiţi atenţi ce teme de wordpress folositi.
– Nu testaţi plugin-uri făcute „pe genunchi”, adică preluate din surse mai puţin sigure.
– Update-urile la zi, atât la wordpress cât şi la plugin-uri.
– Aveţi grijă ce hosting alegeţi şi ce facilităţi aveţi.

Lorand Minyo – WordCamp 2009 – 16 septembrie

Lorand Minyo – WordCamp 2009 – 16 septembrie – 2

*Acum, dacă tot avem hosting şi wordpress instalat, zic să trecem la alegerea unei teme. De acest lucru ne-a vorbit Alexandru Negrea (Buddha). A fost o prezentare plăcută din care am tras urmatoarea concluzie: „Renunţăm la temele free pentru că nu sunt codate bine şi cumpărăm teme premium şi profesionale, după buzunare şi depinde la ce blog o vom folosi. Dacă e blog personal, nu cred că se merită să investim sute de dolari, dar ne putem permite o tema premium de 20 dolari„.

*Andrei Rosca a avut o prezentare interesantă în jurul proiectului de echipă – bookblog.ro. Mi-a demonstrat că nu poţi să faci un proiect fără bani pentru că, pe parcurs, se ivesc diferite probleme care necesită şi părţi financiare. Chiar dacă proiectul prezentat de el şi pe care-l administrează, a pornit ca o idee de a schimba lumea, în prezent este un blog de echipă cu părţi pasive şi active, care produce şi bani. Poate nu foarte mulţi, dar produce.

*Daca tot avem hosting, teme şi echipă, asta înseamnă content deci ajungem să vorbim de SEO şi copywriting. Despre acest subiect ne-a povestit Cristina Andrei (SEO Specialist la Gecad Epayment), o domnişoară draguţă, cu ceva emoţii, care ne-a spus ce e bine si ce nu e bine să facem pe un blog.
Cum se greşeşte în SEO:
– Keyword stuffing;
– Link exchange abuziv – Nu dăm nume, prietenii ştiu de ce.
– Comentarii spam.

Reguli de SEO pentru blog:
– Plugin SEO – all-in-one seo pack – ar fi indicat;
– Zero conţinut dublicat;
– linking internet – cu anchor texte relevante;
– linking extern – spre site-uri de calitate;
– link-uri via social media;
– link-uri via comentarii alte bloguri – să fie relevante aceste comentarii.

Reguli de copywriting:
– Timpul vizitatorului este limitat;
– Nişa blogului;
– Focus-ul posturilor;
– Formatarea textelor;
– Imagini explicative;
– Info despre blog (USP) şi blogger (ABOUT);
– Call to action – puneţi la vedere butoanele de abonare.

Contează foarte mult să producem content de calitate şi să optimizăm textul pentru motoarele de căutare, în funcţie de blogul nostru. nişa aleasă şi de ceea ce vrem să facem cu el.

*Şi cum Cristina a făcut referire şi la blogurile de nişă, un subiect destul de discutat în ultima vreme pe la evenimente, Costin Cocioabă a ţinut o prezentare funny şi a încercat să ne lămurească de ce e bine să avem bloguri nişate. Cred ca a şi reuşit să-şi impună punctul de vedere.
Sunt 5 motive pentru care să-ţi faci blog de nişă:
– dacă nu eşti vedetă;
– e uşor de utilizat platforma de blog, în special wordpress şi nu trebuie să-ţi baţi tu capul cu programarea;
– te adresezi unei audienţe specifice;
– nişa vinde – 4 bloguri de nişă vândute;
– nişa vinde – uşor de monetizat.
Am ajuns să fiu deacord cu el şi cred ca un blog de nişă bun, poate fi monetizat uşor. Este important ca blogul sau blogurile de nişă să fie pe domeniul vostru de activitate şi la care vă pricepeţi cel mai bine.

*L-am ratat pe Nikolay Bachiyski care a vorbit despre WordPress şi despre noua versiune 2.9 ce se va lansa în noiembrie.

Câteva poze

Cam asta a însemnat prima zi de WordCamp România 2009. Felicitări celor doi organizatori – Mihai Irinel şi Auras Mihai – pentru acest eveniment. Se putea şi mai bine, dar ţinând cont ca a fost prima ediţie, a fost mai mult decât ok.

A mai scris despre WordCamp Romania: Mihai, Necenzurat, CodRosu, Cristian Voiculescu, Swamp şi lista e deschisă.

You may also like

Cum sa petreci un Paste inedit la Măcin
Ce facem cu zăpada?
Romania 35 – 29 Olanda
Pasajul Basarab – in 2 minute

5 Responses

  1. Pingback : WordCamp Romania 2009 - Prima zi | ~» swaMp blog «~

  2. Pingback : Wordcamp Romania – Prima ediţie | chestiuni.info

  3. Pingback : WordCamp 2009 Romania, la sfarsit | Auras. Onlineing

  4. Pingback : WordPress 2.9 în noiembrie? | Blogu` Lu` Sorin

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Care vine la WordCamp 2009?

Mâine este prima zi de la WordCamp 2009. Aceste eveniment este despre Wordpress şi este susţinută de Automattic, compania care...

Închide