12
Ian
2009

Dreptul la replica si prezumtia de nevinovatie

Dreptul la replica si prezumtia de nevinovatie sunt 2 drepturi ale omului, care de multe ori sunt incalcate.
Dreptul la replica: DECIZIE nr.114 din 14 octombrie 2002 privind dreptul la replică şi rectificare.
Art. 1. - Orice persoană fizică sau juridică, indiferent de naţionalitate, ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică.

Prezumtia de nevinovatie: Potrivit art. 52 C. proc. pen., care consacră prezumţia de nevinovăţie, orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă. În cazul în care probele referitoare la vinovăţie nu sunt certe, sigure, complete, ci există îndoială cu privire la vinovăţia inculpatului, se aplică regula in dubio pro reo, potrivit căreia orice îndoială operează în favoarea inculpatului, iar pe baza acesteia, soluţia ce se impune este achitarea inculpatului de către instanţa de judecată.

Incalcate in sensul ca de multe ori nu se da dreptul la replica, sau nu ti se da dreptul de a-ti exprima nevinovatia. Scandaluri vedem peste tot: ziare, televiziune, stradal sau pe internet. Cineva acuza, cineva e acuzat. Ala care acuza de multe ori nu lasa dreptul la replica persoanei acuzate. Scandalurile niciodata nu s-au aplanat pe cale pasnica. Situatia in care unu acuza, celalalt se apara, bat palma si fiecare la casele lor, nu am vazut-o. Niciodata n-am inteles de ce ne place sa acuzam mereu si sa calomniem, dar niciodata nu avem rabdarea sa auzim si replica acuzatului. De ce atata ura intre noi? E chiar atat de greu sa dam dreptul la replica si sa nu aratam „vinovatul” pana nu se dovedeste?

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Top comentatori – ZeList

Zelist a lansat, probabil recent, o statistica cu privire la cei mai vorbareti din blogosfera. Statistica generala pe 30 de...

Închide