19
Iun
2009

Dulciurile şi istoria lor

DulciuriAzi noapte m-a lovit dorinţa de a afla când şi cum a apărut îngheţata pe băţ. Ştiu că-n România a intrat pe piaţă dupa `90, dar în lume am aflat că-i apărută de prin 1920 şi în ce ţară credeţi că şi-a făcut debutul? În America. Ciudat, dar americanii au inventat foarte multe lucruri care apoi au fost preluate de toată populaţia globului.

Şi pornind de la îngheţata pe băţ, am aflat că prin 1700 s-a servit prima îngheţată, apoi prin 1855 a apărut prima maşinărie de făcut îngheţata, urmând ca din 1880 sa se producă mecanizat. În 1919 a apărut, tot in America, şi prima îngheţată acoperită cu ciocolată.

Şi trecem de la îngheţată la „Vata de zahăr ars”, un alt desert pe care-l savurăm cu atăta plăcere şi-n prezent. Vata de zahăr ars este făcută din zahăr topit şi tors într-un fir subţire ca un fir de bumbac. Maşinăria a fost inventată de 2 americani în 1897. După cum aţi putut observa prin parcuri, aceeaşi maşinărie se foloseşte şi-n prezent.

Mi-a mai atras atenţia si „Guma de mestecat„. Produs bine vândut şi-n prezent… Putem spune că există încă din antichitate, dar în 1850 s-a comercializat prima gumă de mestecat. Aceasta era cu aroma de parafina. În 1871 a apărut primul aparat de făcut guma de mestecat şi din 1880 s-a trecut la o calitate mai bună al acestui produs.
– În 1888 apare Tutti-Frutti
– În 1914 a fost creată guma Wrigley Doublemint
– În 1928 Walter Diemer a inventat guma roz de succes Dubble Bubble.

Mai multe detalii despre dulciuri şi istoria lor găsiţi şi pe curcubeu.ro
Ce dulciuri consumaţi şi doriţi să aflaţi istoria lor?

You may also like

Subiect greşit la istorie
Festivalul „Dulciuri pentru toti”
Computerul si istoria lui – episodul 7
Computerul si istoria lui – episodul 6

7 Responses

  1. Hmm, asa pofta mi`e de o inghetata..
    Cred ca merg si eu pana la magazin.
    PS: fiind o consumatoare de chipsuri, as vrea sa stiu cand au fost „inventate”. Multumesc

  2. E bine şi cu inventatul, dar eu sunt curioasă când se vor „desfiinţa”, în SUA de exemplu. Când procentul de obezi va fi de 80%? Revenind… dintre tot ce ai înşirat pe acolo tare mi-e poftă de o vată pe băţ, poate şi pentru că e cel mai greu de procurat. Şi, când s-o fi inventat tiramisu? E prăjitura mea preferată.

  3. in romania, era si inainte de anii 90 inghetata pe bat. se numea polar si era cea mai buna. era de vanilie si cu glazura de ciocolata pe deasupra. nici in acest moment nu am reusit sa gasesc o inghetata care sa se compare cu aia 🙂

  4. Duuuulciuuri:D Miam miam:) cred ca nu e unul care a citit articolul si nu s-a dus pana la magazinul de langa bloc:)) pentru ca exact asta o sa fac eu:D

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
100 de flotări – săptămâna 1 ziua 1

Da, vreau să ajung să fac 100 de flotări consecutive. Pentru unii înseamnă mult, pentru alţii imposibil, dar sigur se...

Închide