Fasole cu ciolan afumat – 1 decembrie 2009

Urmatorul post este scris pentru a promova cateva din secretele orasului Macin si a Cramelor Alcovin.

Ce putea fi mai frumos in aceasta zi, decat o degustare de vinuri din Podgoria Sarica Niculitel, insotita de o fasole cu ciolan la cazan, o placinta dobrogeana si o paine pe vatra, coapte in cuptorul special construit. Toate acestea s-au intamplat cu adevarat, la Crama Dobrogeana, apartinand societatii ALCOVIN, din localitatea Macin.

Ora 7 dimineata, focul in cuptor freamata prin valvatai galben-rosiatice. Pe pirostii; intr-un ciaun, fasolea bolboroseste pe limba ei. In bucatarie, coca proaspat framantata se umfla in borjoci in astepatarea cuptorului incins; placinta in tavi se infoaie si ea cu gandul la dogoarea vetrei. Masa din crama e pregatita in asteptarea turistilor.

Ora 10, turistii sosesc si incearca sa se acomodeze cu pesajul admirand si fotografiind locuri care i-au surprins. Multi se ingramadesc la cuptor, ceva misterios ii atrage intr-acolo. Sunt angajati de la o firma din Galati, carora patronul le-a facut cadou o degustare.

Degustarea este tinuta de un profesionist, degustator autorizat, audienta este numai urechi, se pun intrebari si se dau raspunsuri. Dupa cca. o ora si jumatate, deja sunt cu gandul la fasole. Nu dureaza prea mult si castroanele cu fasole sunt pe masa, alaturi de painea aburinda si muraturi. Unii dintre ei cer inca o portie. Nimeni nu mai vorbeste, toata lumea mananca. Nu se termina bine fasolea, cand platourile cu placinta poposesc pe mese. Totul se stinge si se incheie cu un pahar de vin rosu sau alb.

A fost o zi reusita, turisti si gazde sunt multumiti; musafirii pleaca dar se gandesc deja sa revina. A, era sa uit…Poate vrea cineva reteta de fasole cu ciolan.
Recomandare: la reteta, putin piper fin macinat si putin cimbru frecat intre palme nu fac altceva decat sa creasca savoarea bucatelor.

Post scris de Dan Jalea si preluat de pe Forum Macin.

3 păreri la “Fasole cu ciolan afumat – 1 decembrie 2009

  1. Pingback: Tweets that mention Fasole cu ciolan afumat – 1 decembrie 2009 | Blogu` Lu` Sorin -- Topsy.com

  2. dromichaetes

    Sorine, ma bucur ca te-am intalnit la Federatia de Rugby, desi nu am facut cunostinta propriu-zis. Am citit cu placere la tine despre vinurile din podgoria Sarica Niculitel. Am un prieten bun din Macin si, evident, cunosc si vinul. Pacat ca nu se gaseste la supermarket. Eu l-am vazut numai in reteaua Horeca. pacat ca nu e promovat mai mult.
    Vinul e bun nu numai pentru ca solul din zona e foarte bun, ci si pentru ca Macinul e infratit cu Blaye, un oras de langa Bordeaux, si s-a importat mult know-how, sau cum zic francezii, savoir-faire.

  3. Pingback: Ajung in Macin si … | Blog Info-delta.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *