16
Sep
2012

Food Photography Workshop – fotografia de produs culinar

Ieri am participat la Food Photography Workshop – un curs despre cum să fotografiezi profesionist preparatele culinare. Workshop-ul a fost organizat de F64.ro şi Lumearetetelor.ro în colaborare cu restaurantul Barbizon Steak House şi bucătarul şef Dumitru Bucşă.

Cel care ne-a povestit despre fotografia de produs culinar a fost Radu Dumitrescu, un tânăr fotograf care trăieşte din fotografierea preparatelor.

La seminarul-sindrofie au participat peste 20 de food-bloggeri, persoane pasionate de arta culinară, dar şi de fotografie. Totul a început cu prepararea bucatelor şi pregătirea platourilor. Maestrul Bucşă a fost cam tăcut, dar a gătit frumos. A făcut 2 preparate, unul pe bază de carne de vită şi unul pe bază de carne de miel. Ambele se vor regăsi în meniul restaurantului Barbizon Steak House din cadrul hotelului Pullman Bucharest World Trade Center.

Despre reţete o să vă povestesc într-un alt articol. Acum o să mă focusez puţin pe fotografia de produs culinar. Radu a avut grijă să ne treacă prin toate etapele – de la echipamente şi pănă la procesarea fotografiei.

Pentru a realiza o fotografie de produs culinar, aveţi nevoie de aparat foto DSLR, trepied şi un obiectiv de macro. De preferat ar fi ca fotografia să se realizeze într-o zonă cu multă lumină naturală. Daca nu se poate, atunci apelaţi la un softbox şi un bliţ de studio. Atenţie la lumina din încăpere, de culoare becurilor etc. Sunt trucuri prin care puteţi să compensaţi lumina proastă oferită de becurile din încăpere.

Setaţi aparatul foto pe manual şi umblaţi la ISO, diafragmă şi timp de expunere. Fiecare îşi setează propriul stil. Radu Dumitrescu lucrează pe ISO cât mai mic şi cu un timp de expunere mai mare.

Aranjamentele pe masă, modul în care este pregătită farfuria, cadrul, toate acestea ţin de fotograf. Undeva trebuia să intervină şi imaginaţia, priceperea şi profesionalismul fotografului.

După realizarea fotografiei, urmează postprocesarea. Se poate folosi Adobe Photoshop Lightroom sau Adobe Photoshop CS. Important este să trageţi fotografia la o rezoluţie cât mai mare, de preferat raw pentru a putea fi procesată cât mai bine. În cadrul cursului au fost explicate  şi câteva tehnici de procesare.

Fotografierea se poate face în 3 unghiuri. Dacă aveţi un preparat aşezat într-un bol, de preferat ar fi fotografierea de sus. Dacă aveţi de fotografiat o prăjitură, un blat, un tort, de preferat ar fi fotografierea de la nivelul mesei. Mai există şi varianta a 3-a, fotografierea produsului din modul în care priveşti, un mod natural şi simplu.

Detaliile tehnice vor fi prezentate zilele următoare de profesioniştii de la F64.ro şi de Radu Dumitrescu. Mai multe fotografii de la Food Photography Workshop!

You may also like

Berlin văzut ziua
Cetrul Berlinului văzut noaptea
Picaturi de viaţă
La munte

4 Responses

  1. Salut,

    Acum am văzut articolul. Mi-a făcut plăcere să vin la workshop și că am discutat nițel. Mă bucur de fiecare dată când am ocazia să mă întâlnesc cu alți pasionați de fotografie culinară.

    Sper că a ajutat ce am predat la workshop și aștept să văd imaginile tale viitoare.

  2. Salut,

    Radu, placerea a fost de partea mea. Mi-a facut placere sa te cunosc, sa ascult si sa invat secretele unei fotografii reusite in arta culinara. In articol nu am dezvaluit secretele si chestiile foarte tehnice.

    Sper ca oamenii sa se implice mai mult, sa participe la astfel de intalniri!:) Eu am invatat cateva lucruri interesante de la tine!:)

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
How to Web 2012 – 7 şi 8 noiembrie

How To Web continuă seria evenimentelor anuale dedicate inovației și antreprenoriatului în tehnologie cu un nou eveniment ce va avea...

Închide