8
Oct
2009

Herta Muller a câştigat Premiul Nobel pentru literatură

Presa scrisă şi toate televiziunile ne oferă ca primă ştire, Herta Muller de origine romana a castigat Premiul Nobel pentru literatură. Bravo ei, o felicit şi o respect din toată inima. Nu ştiu cine este, nu am auzit de această scriitoare, dar o felicit pentru  că a câştigat un premiu Nobel.

Ipocrizia şi prostia sunt la noi în România. Femeia a emigrat în Germania în 1987 şi de atunci locuieşte acolo. În toată această perioadă, nimic şi nimeni nu a pomenit de ea, nimeni nu a pomenit de viaţa ei şi acum adunăm laurii şi ne mândrim că este de origine română?

Timp de 20 de ani, România a uitat de ea, iar acum ne place să-i punem lângă nume „de origine română„? Pai cum vine asta dragi „prieteni” din presă? Cum vă permiteţi domnilor să spuneţi că premiul aparţine şi României?

“Acest premiu ne aparţine şi nouă, pentru că foarte multe dintre cărţile Hertei Muller, ca şi în activitatea ei publicistică şi în prezenţele foarte dese la televiziunile germane ea vorbeşte despre realităţi româneşti, a spus scriitorul şi criticul literar Mircea Mihăeş. “

(Liana)

Cum îţi permiţi domnule Mircea Mihăeş să afirmi că acest premiu „ne aparţine şi nouă”? De ce şi noua? Herta Muller l-a câştigat prin realizările ei, dar noi cu ce am contribuit? Noi de ce să-l merităm, că am lăsat-o 20 de ani în anonimat si nici un om din ţara asta nu a pomenit de ea? Premiul îl merită şi Germania, ţara care a avut grijă de această scriitorare. Ruşine să vă fie că aveţi pretenţii la ceva la care nu aţi contribuit cu nimic!

You may also like

Rammstein
Vedete-n figuri
Spania castiga EURO 2008
Mare spectacol la finala EURO 2008 Spania-Germania

11 Responses

  1. Pingback : Tweets that mention Herta Muller a câştigat Premiul Nobel pentru literatură | Blogu` Lu` Sorin -- Topsy.com

  2. Stefan Murgeanu – si eu sunt un laureat Nobel…Sunt mandru de mine ca m-am nascut in Romania…NOT…(cum spune o prietena KorinaMS…stie ea:))

  3. un post asemanator am vrut si eu sa fac azi dupa-masa, dar mi-am dat seama ca degeaba. incep sa ma satur sa latru aiurea. tara asta e pierduta, ma apuca plansu cand ma gandesc la potentialul romaniei si ce puteam fi in lume, ce inventii au facut romanii…din pacate tot in strainatate. toti marii poeti ai romaniei au studiat in strainatate si ne mandrim cu ei. de ce? ar trebui sa ne fie rusine. imi vine sa intru in pamant cand vad jaful din tara asta, iar noi nu facem nimic. sunt satul de romania si din pacate, n cred ca voi apuca 40 de ani. in seara asta am avut o criza de nervi fantastica, am inceput sa plang de nervi. de ce? din cauza traficului, a drumurilor (mi-am rupt masina pur si simplu), a prostiei incredibile care exista in tara asta, a indobitocirii cuntinue….ma duc sa dorm ca sa am puterea sa supravietuiesc inca o zi.

  4. fratilor, femeia asta s-a nascut in romania si scrie despre romania, nu se poate face abstractie de asta. cu alte cuvinte o incadram in peisajul cultural roman. ce inseamna asta? ca imaginea romaniei are de castigat (si are acest drept) de pe urma acordarii premiului unei persoane de origine romana. iar pentru cei care nu stiu asta, conceptul de „romania” ii include si pe romanii care au plecat (de buna voie sau siliti) din tara (ieri sau acum 20 de ani). nu-i nimic rau in a te bucura ca numele de „roman” apare si in alte contexte decat „a violat o italianca”. eu una imi doresc ca imaginea romanilor in lume sa se schimbe, si asta e posibil numai daca ne promovam valorile si daca le recunoastem ca fiind ale noastre. in numele ideii de natie avem dreptul sa facem asta. si poate si obligatia.

  5. Ana – Romania a uitat de ea in 1987…Femeia asta a muncit 20 de ani si a castigat un premiu la care autoritatile romane nu au nici un drept. Ea a vorbit de Romania si de modul cum a fost tratata si motivele care au facut-o sa plece poate…NOI NU AVEM NICI UN DREPT la acest premiu…

  6. mai anuta, cum zice si sorin, noi nu avem nici un merit ca a castigat ea nobelu. ca se mai aude de romania prin conjunctura asta e alta gasca in alta traista. aici e vorba de faptul ca „deontologii” au spus ca hertha a castigat nobelu si ca e de origine romana, cu alte cuvinte si romania a castigat nobelu. putea sa fie chinezoiaca si sa scrie de romania, noi tot nu avem nici un merit. cum baietii aia au castigat medalia de aur la mondialele de sabie din antalya, e doar meritul lor, nu al romaniei pentru ca nu ii ajuta nimeni cu nimic. si e valabil si cu gimnastica, handbalul, canotajul etc. e numai si numai meritul lor. ca se aude ca sunt din romania, e altceva.

    cheers

  7. Anonim – Daca omul se dezvolta in Romania, ok…a castigat un roman, dar femeia asta a trait in Germania. Acel stat a hranit-o indirect, a cazat-o si a format-o ca om. Si acum scriitorii dinRomania isi insusesc ceva ce nu e al nostru si al lor…este al EI.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
District 9 (2009)

A fost miercuri, a fost seara Orange Film, am fost cu gaşca #lafilm, aproximativ 40 de cinefili. Felicitarile merg la...

Închide