19
Dec
2008

„Iesi afara… m-ai barfit…”

Cam asa ar putea suna un motiv de concediere. Dar sa vedem despre ce este vorba.

Se pare ca tot mai multe corporatii au dat libertatea angajatilor de a comunica prin intermediul yahoo messenger. E mai usor de transmis un mesaj, mai ales cand firma are mii de angajati si dispusi pe mai multe etaje sau locatii diferite.

Problemele incep sa apara atunci cand diferiti angajati sunt concediati „fara motiv”. Defapt un motiv exista. Angajatul respectiv si-a barfit seful, sefa, sau pe cineva superior, pe yahoo messenger cu un alt coleg. Totusi cum au reusit superiorii sa intercepteze aceste discutii si cat de legal este acest fapt? Eliminand ideea ca al doilea participant la discutie a spus ceva.

In primul rand tin sa anunt toti angajatii care stau pe messenger, la diferite firme, ca sunt sanse foarte mari sa fiti monitorizati. E calculatorul firmei, seful nu vreau sa o „frecati”, vrea sa munciti in interesul firmei.

In multe cazuri angajatii se logheaza pe un cont personal pe calculatoarele de lucru. Deci exista adminul la care are acces personalul de la IT si superiorii.
Foarte usor se instaleaza un program de urmarire a desktopului gen „Remote Administrator” prin intermediul caruia superiorii pot accesa de la distanta calculatoare si pot monitoriza activitaile angajatilor.
Se pot instala pe servere programe ce monitorizeaza traficul de pachete si se pot diferentia pachetele ce contin discutii intre 2 utilizatori de yahoo messenger, triate si apoi citite.
Se pot instala programe de tipul „keylogger” care pot salva toate logurile tastaturii (adica salveaza orice tasta care se apasa) si apoi sub forma de raport, pot trimite mail la persoana care le-a solicitat.
Cea mai simpla metoda ar fi sa aveti optiunea de salvare a arhivei de discutii direct din mess si superiorii sa se logheze in urma voastra si sa citeasca conversatiile avute.

Am lamurit-o cu posibilitatile de interceptare, dar oare cat de legal este ca cineva sa-ti urmareasa discutia pe messenger. Din cate stiu eu legea sanctioneaza interceptarea corespondentei.
Art. 195 din codul penal spune cam asa:
Deschiderea unei corespondente adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanta, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente, precum si divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci cand a fost trimisa deschisa sau a fost deschisa din greseala, ori divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar in cazul in care faptuitorul a luat cunostinta de acesta din greseala sau din intamplare.
Daca faptele prevazute la alin. 1 si 2 au fost savarsite de un functionar care are obligatia legala de a respecta secretul profesional si confidentialitatea informatiilor la care are acces, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Deci in mod normal nimeni nu are voie sa va intercepteze conversatia. Dar aveti grija la angajare ce semnati. Foarte multe firme va da dreptul sa folositi toate resursele firmei doar in scopurile firmei. Orice abatere de la regulament se sanctioneaza de catre firma. Cineva spunea foarte bine pe un forum urmatoarele:
Privind partea legala, nu poti fi dat afara pe motiv ca "l-ai injurat pe X pe messenger/mail". dar, in general, daca seful a citit vreun mesaj neplacut si vrea sa te dea afara, o sa o faca, invocand alte motive. in cel mai rau caz, o sa invoce folosirea resurselor firmei in scop personal, aducand drept dovezi logurile cum ca la in data de XXX, la ora YYYY, in timpul programului de lucru, tu corespondai cu cineva care nu are legatura directa cu firma.
Nu e moral sa se intample asa ceva, dar asta e Romania.

Oare cati dintre voi ati patit acest lucru? Mai stiu cazuri in care anumite persoane au avut probleme din cauza blogurilor. Au postat articole cu referire la diferite persoane din firma in care lucrau si au fost citite.

You may also like

Cine stă invizibil pe Yahoo Messenger?
Yahoo Messenger provoaca dependenta de
Contul meu de mail pe yahoo
Hoax

5 Responses

 1. E foarte aiurea cand se intampla chestii de astea. De acord cu o monitorizare moderata..

  Oricum daca angajatii ar pastra treburile personale acasa.. probabil le-ar fi mai bine.

  Iar sefii parveniti.. …. .

 2. Nu am avut probleme de genul asta pana acum. Prefer sa vorbesc pe messenger doar ce este de cuviinta, ci nu sa incep sa barfesc toata echipa de la cel mai mic la cel mai mare… totusi este si asta o metoda de precautie :))

 3. Un prieten mi-a zis ca el foloseste „ultravnc” cu ajutorul caruia citeste discutiile in timp ce colegele stau pe messenger….Nu e frumos ce face…dar se poate:D
  sau daca vrea o conversatie trecuta copii direct din yahoo.profile.id.archive si il decodeaza cu yahoodecoder

  Propo nu dau idei, doar arat ca se poate

 4. Monitorizarea este permisa in cadrul companiilor. Angajatii sunt preveniti ca sunt monitorizati, semneaza ca au luat la cunostinta si cu asta basta. Sincer e si normal sa fie asa. Altfel nu ai afla niciodata de unde ti-a plecat informatia din firma. Insa e absurd sa dai afara ca cineva a zis de ionescu ca e bou.
  Colegii ar trebuii sa vorbeasca fara sa lase urme, si mai ales sa aiba grija cu cine vorbesc.

  Sunt mai dese concedierile ca ai fost „turnat” decat cele in care seful citeste discutiile pe mess.

 5. Pingback : » » SMS-urile si convorbirile telefonice, monitorizate - Blogu` Lu` Sorin

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Scap de una dau peste alta

Nu, nu este vorba de fete cu toate ca daca era vorba de ele era mai bine. Dupa cum va...

Închide