11
Feb
2009

Impotriva cancerului

Sunt sute de fundatii si se cheltuiesc milioane de euro anual pentru eradicarea cancerului. Cred ca e cazul sa incepem sa speram.

Oamenii de stiinta au descoperit un grup de substante chimice care au capacitatea de a proteja gena p53 – o gena antitumorala foarte importanta in prevenirea cancerului. Remarcabila descoperire ar putea conduce la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente pentru o varietate de cancere. Prin prevenirea distrugerii genei p53, noile tratamente ar putea opri evolutia tumorilor.

Cunoscuta drept “gardianul genomului”, gena p53 este distrusa sau inactivata in majoritatea cancerelor. Cercetatorii scotieni de la Universitatea din Dundee au descoperit o familie de substante care in viitor ar putea fi integrate in anumite medicamente, ce au ca efect blocarea unor enzime responsabile de marcarea genei p53 pentru distrugere sau inactivare.

Oamenii de stiinta au descoperit aceste substante, numite tenovine, dupa ce au investigat proprietatile unor compusi dintr-o baza de date ce cuprindea peste 30 000 de ingrediente ale unor medicamente.

Proiectul a avut aportul unui numar mare de specialisti, din mai multe domenii printre care biologie celulara, oncologie, biochimie, genetica si chimie.

You may also like

În adolescență…
Ce facem cu superficialitatea şi generalizarea?
Şi el are telefon
Problemele cotidiene

1 Response

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Romania – o tara prost crescuta

Romania este o tara prost crescuta, care a navalit in democratie fara o instruire prealabila. Ne-am trezit cu totii intr-o...

Închide