10
Feb
2013

iPhone 5 – câteva păreri de la un uilizator de Android

Anul 2013 a început promiţător pentru mine şi mi-a adus la teste noul iPhone 5. Primele interacţiuni cu noul smartphone de la Apple au fost în noiembrie, la evenimentul de lansare iPhone 5 la Cosmote. Mi-a plăcut de la prima atingere, iar în luna ianuarie am avut timp să-l butonez mai mult. L-am primit de la Cosmote şi le mulţumesc pe această cale. Nu vin cu teste de benchmark şi nici nu am făcut comparaţii.

120mm

Încep prin a spune că-mi place ca telefon. Sunt fan design compact, muchii ascuţite, slim şi uşor, iar iPhone 5 se bucură de toate aceste caracteristici. La început îmi era teamă să nu-l scăp, dar în timp m-am obişnuit. Este ceva mai îngust comparativ cu multe terminale existente pe piaţă, iar acest lucru poate fi un avantaj pentru mulţi utilizatori. Poate fi mânuit mai bine chiar şi cu o singură mână. Precizez că este la fel de lat ca iPhone 4S, doar ecranul a fost lungit. Are 7.6mm grosime şi cântăreşte 112 grame.

Specificaţiile tehnice sumare iPhone 5:

 • Procesor: Dual Core 1.2 GHz
 • GPU: PowerVR SGX 543MP3
 • RAM: 1 GB
 • Ecran: Retina display, 4 inch, LED-backlit IPS TFT, capacitive, 16M culori
 • Rezolutie: 640 x 1136 pixeli – 326 PPI, contrast 800:1, aspect 16:9
 • Camera principala: 8 megapixeli, autofocus, LED flash, captura video 1080P, detectare a feţei,
 • Camera secundara: 1.2 megapixeli, filmare 720P
 • Memorie internă: 16, 32 sau 64 de GB
 • Conectivitate: GPRS, EDGE, LTE, Wi-Fi
 • Baterie: Li-Po 1440 mAh, stand-by 225 ore, 8 ore în convorbiri
 • Greutate şi dimensiuni: 112 grame şi 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
 • Tip SIM: NanoSIM
 • Culoare: alb, negru
 • Sistem de operare: IOS 6

Dacă este telefon, în primul rând am testat funcţiile de bază. O plăcere să vorbeşti la iPhone 5. Nu neapărat pentru privirile atrase, unele chiar răutăcioase, dar efectiv te simţi confortabil. Se aude bine, nu trebuie să ţipi şi nici nu trebuie să-l îndeşi în ureche pentru a te înţelege cu partenerul de discuţie.

Apoi am trecut la partea de aplicaţii. Ecranul este luminos, se mişcă foarte bine la fiecare atingere, culorile redate sunt plăcute ochiului. De multe ori m-am mirat cum de pot încăpea atât de multe tehnologii într-un smartphone atât de subţire şi se mişcă şi bine. Nu prea am rulat aplicaţii. Am stat mai mult pe facebook şi twitter, ambele vin incluse în pachetul standard.

Noul SoC A6 face ca lucrurile să se mişte ireproşabil. Uneori stau şi mă întreb pentru ce avem nevoie de super performanţe pe un smartphone în condiţiile în care industria software a rămas puţin în urmă. Nu cred că există joc sau aplicaţie care să solicite intens noul iPhone.

Nu am folosit SIRI, nu mi se pare interesant, nu acum în România. Nu am instalat aplicaţii din iTunes pentru că nu sunt utilizator obişnuit de Apple, dar am navigat intens pe internet, am ascultat muzică, am butonat aplicaţiile găsite prin telefon.

Am apreciat foarte mult camera foto-video şi căştile. 8 megapixeli, autofocus, LED flash, captura video 1080P, detectarea feţei sunt doar câteva dintre caracteristicele camerei principale. Mai jos aveţi câteva imagini neprocesate, doar redimensionate.

Poate înlocui cu succes un aparat foto compact şi este foarte practic în călătorii. Nu vă aşteptaţi la super fotografii, dar sunt bune pentru un smartphone.

Căştile mi-au atras privirile încă de la deschiderea cutiei. Mi-a plăcut forma lor, sunetul redat şi faptul că urechile mele n-au avut de suferit după multe ore de vorbit şi ascultat muzică. Am aflat că numele lor este EarPod. Noile căşti rezistă la transpiraţie şi apă şi se fixează bine în urechi.

Autonomia este la fel ca la orice smartphone. Cu puţin noroc, poate prinzi 24 de ore. Aştept ziua aia când un smartphone va avea autonomia unui Nokia 1100, dar presimt că nu se va întâmpla prea curând.

Nu mi-a plăcut faptul că ai nevoie de un nanoSIM. Însă am acceptat ideea. Nu le poţi avea chiar pe toate, iar uneori trebuie şi ceva compromisuri.

Eu îl recomand cu încredere celor care doresc un smartphone fiabil şi s-au săturat de Android. Eu nu mă împac prea bine cu ecosistemul Apple. Poate voi reuşiţi! Eu l-aş cumpăra, dar vreau cu Android:)!

Legat de oferte, la Cosmote aveţi mai multe variante de abonamente şi preţuri în funcţie de configuraţie, aşa că alegeţi după cum vă lasă buzunarul. Analizaţi oferta Cosmote la iPhone

You may also like

Strongbow Appletone Party – cel mai original party
Cosmote a plantat 1900 de copăcei în cadrul programului „I love recycling”
Apple a lansat The New iPad
Pana unde merge snobismul???

1 Response

 1. Ai dreptate, este un telefon foarte bun, am avut si eu ocazia sa il butonez, mi-a placut de la prima atingere, dar mi se pare un pret cam ridicat la noi in tara! 😀

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Fast & Furious 6 – Big Game Spot (trailer oficial)

A apărut trailer-ul oficial la Fast & Furious 6 - Big Game Spot - un film care va duce mai...

Închide