22
Dec
2011

La cumpărături – recomand cumpătarea

Încă puţin şi ne vom bucura de sărbătorile de iarnă, de concedii, de zile liniştite, de momentele pe care le vom petrece alături de cei dragi, de mesele îmbelşugate. Dar până la aceste clipe, am avut şi avem de îndurat o săptămână agitată.

Peste tot unde mă uit, cu cine vorbesc, pe unde citesc, văd doar oameni „pe fugă”. Mulţi au lăsat cumpărăturile şi pregătirile pe ultima sută de metri. Oraşele s-au aglomerat, magazinele sunt neîncăpătoare, prin supermarketuri vezi cărucioare pline, traficul este paralizat în fiecare zi (mai ales în Bucureşti).

Şi nu pricep un lucru: „De ce acum? De ce pe ultima sută de metri?”. Cadourile se puteau cumpăra din timp (sunt reduceri de la 1 Decembrie) fără nervi şi aglomeraţie, cumpărăturile de Crăciun se pot face oricând, oricum. Sunt produse care pot fi luate din timp, altele aproape de Crăciun. Ideea e că majoritatea magazinelor ţin deschis până târziu în noapte, sunt mereu alimentate cu produse proaspete şi vor fi deschise chiar şi de sărbători (mai puţin 25 decembrie şi 1 ianuarie 2012). Ba mai mult, sunt comercianţi care scumpesc în preajma sărbătorilor!

Şi mai este un lucru pe care nu-l înţeleg: „De ce cumpăraţi cărucioare întregi cu produse?”. Am mers zilele acestea prin magazine şi am văzut multă lume care cumpăra pe sistemul „lasă să fie, să ne ajungă”! Înţeleg că vreţi să o faceţi lată de sărbători, dar eu văd şi o mare risipă de produse, mâncare şi bani.

În urmă cu ceva ani, acest fenomen era simplu de înţeles. Nu existau hipermarket-uri, nu exista diversitate, plus vremea urâtă care îngreuna alimentarea magazinelor cu marfă. Vin dintr-un mic orăşel de provincie. Ţin minte şi acum momentele când stăteam la coadă la pâine şi cumpăram 10-15 pâini pentru că fabrica nu lucra 4-5 zile în perioada Crăciunului. Mai deschidea o zi înainte de revelion şi îşi relua programul normal după 3 ianuarie.

Era normal prin anii `90 să cumperi cât mai multe pentru că erau zile când totul era pustiu. Nu existau magazine deschise non-stop, benzinării deschise, magazine etc. Şi trebuia să te pregăteşti pentru că nu ştiai cine te poate vizita şi era bine să ai ce să pui pe masă.

Ştiu că se cheltuiau mulţi bani în luna decembrie, iar în ianuarie era mai greu până la salariu. Nu puteam să ne bucurăm de promoţii, de reducerile masive de după sărbători. Fiind un început de an, majoritatea comercianţilor căutau să vândă marfa rămasă din perioada sărbătorilor şi să-şi mai recupereze din bani. Chiar şi vacanţele erau mai ieftine. Era parcă un Moş Reducere care venea să-l completeze pe cel de Crăciun.

Ianuarie a rămas şi în prezent luna reducerilor masive, a promoţiilor reale şi e păcat să nu profităm de ele. Acum nu mai trebuie să încărcăm cămara cu tot felul de produse utile sau mai puţin utile doar de dragul de a le avea. Recomand să faceţi cumpărăturile cumpătat. Luaţi strictul necesar şi mai completaţi pe parcurs. Spre exemplu, eu n-am cheltuit mai mult de 50 lei pentru masa de Crăciun! Rămâne să mai iau pe parcurs dacă mai am nevoie de ceva. Nu mai irosiţi banii aiurea. În perioadă de criză trebuie să fim cumpătaţi şi nu uitaţi că vine Moş Reducere în ianuarie.

You may also like

Boeing B737-78J Tarom de Moş Reducere
Ce cadou i-ati oferi lui Mos Craciun?
Cum câştigi un laptop Acer Aspire AS5516-5474?
Nu pot renunta…

2 Responses

  1. Așa s-au obișnuit oamenii, iar unii chiar nu sunt de condamnat deoarece nu au timp. Anul ăsta am cumpărat câteva cadouri pe la începutul lui Decembrie iar restul am hotărât să le fac eu, punându-mi la încercare imaginația 🙂 O experiență minunată, de altfel.

  2. Pingback : Campaniile saptamanii 19-25 decembrie din blogosfera romaneasca | refresh.ro

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Cât de indiferenţi suntem?

Am văzut la Chinezu un clip care m-a întristat. Am zis să fiu zen, să nu ma mai supăr acum...

Închide