25
Sep
2009

Marketing afiliat – Re:Seminar #2

A mai trecut o zi, a mai fost un eveniment dedicat online-ului. De data aceasta a fost Re:Seminar #2 cu o discuţie interesantă despre Marketing-ul afiliat pe bloguri şi la nivel de România. Invitaţi de bază, 2 la număr: Radu Spineanu (co-founder la 2Parale) si Eugen Potlog (Project Manager la eMAG).

Eugen ne-a prezentat ideea de afiliere practicată de eMAG prin serviciul profitshare:
– eMAG foloseşte logo personal pentru a creşte credibilitatea widget-urilor afişate pe site-urile afiliaţilor şi pentru a determina vizitatorul/cumpărătorul să dea click. Eu i-am sfătuit să renunţe la logo „eMAG”. Eugen ne-a sfătuit să utilizăm cât mai mult link-urile în articole şi mai puţin bannerele.
– A declarat că eMAG şi-a făcut propriul sistem de afiliere pentru a creşte vânzările, dar nu a explicat cât de rentabil este să oferi 3% dintr-un adaos de 5-7%, în condiţiile în care vânzările prin afiliaţi sunt de sub 10%. Oare a meritat investiţia? Eu cred că este vorba şi de puţin branding, mai ales după declinul din toamna anului 2008, ceva clienţi nemulţumiţi etc.
– Nu oferă discount afiliatului dacă trimite clienţi care fac comandă telefonic (nu este sistem de verificare şi este destul de greu de implementat o idee pe această temă) şi nici nu urmăresc conturile userilor veniţi de pe site-urile afiliaţilor. (Ex. Daca eu intru pe site-ul eMAG dintr-un banner afişat pe un blog şi îmi fac cont, dar comand de pe alt calculator din contul meu direct din site, afiliatul nu primeşte comisionul). Problema cu IP-ul a fost menţionată de mine în primăvară într-un post despre marketing afiliat şi se pare că nu s-a dat importanţă şi rău au făcut.
– Conteaza mult conţinutul şi de preferat ar fi site-uri sau bloguri de nişă pe IT&C, dar ei nu neglijează şi potenţialul site-urilor personale. Cu alte cuvinte, dacă eşti isteţ şi te pricepi la promovarea link-ului tău de afiliat, ai şanse să converteşti şi din forumuri.

Radu Spineanu a avut o prezentare ceva mai scurtă şi a vorbit despre 2parale, prima reţea de furnizori care merg pe marketing afiliat.
– Ne-a spus că minusurile întâlnite la profitshare, 2parale le-a rezolvat, mai puţin partea cu acele comenzi telefonice. Cred că e timpul să educăm populaţia să renunţe la telefon şi să comande doar pe online.
– De preferat bloguri de nişă şi utilizarea link-urilor în articolele cu un conţinut nişat.
– Surprinzător, dar românii cumpără haine online şi în special femeile.
– Posibil ca în 6 luni să vedem ceva modificări majore la 2parale si mai mulţi furnizori de servicii şi produse care vor adera la reţea.

Concluzie: Marketing-ul afiliat este la început în România şi ne raportăm la internaţional, de la ei învăţăm să-l practicăm. Acest sistem este utilizat foarte mult în ţările vest Europene şi în SUA. Marketing afiliat înseamnă bani, conversie, NU branding. Teoria se pare că am învăţat-o. Rămâne de văzut în practică ce se va întâmpla şi care va converti mai bine. Spor la făcut bani.

De aseară şi până la ora aceasta, am făcut un mic test şi am amplasat câteva link-uri (5) de afiliat, de la eMAG, pe 2 proiecte personale: Afişări 193; Click-uri 13; CTR Azi 6,74%, Conversie 0 (fiind de azi nici nu avea cum să fie conversie). Deci, se poate!

Felicitarile, masa şi dansul merg la eCostin pentru un Re:Seminar #2 de succes.

Prezenti aseara la eveniment au mai fost: Buddha, Marie Jeanne, Cristi Voiculesti, Stefan Murgeanu, Tara Duveanu, Iyli, Copolovici, Tudor, Catalina Banica, Piticu, Sorin Tudor, Andrei, Chinezu, Gia, Raluxa, Necenzurat, Ionut şi lista e deschisă. Care a mai scris şi nu este in listă sau nu are link pe articol, comentariu şi rezolvăm imediat.

P.S. – Am şi câteva poze..imediat vin şi ele.

You may also like

Colorează-ți Crăciunul! – ce am ratat…
#papanasimeeting – cei mai tari papanaşi
Weekend de decembrie 2009
45 de copii fericiţi – Smile 2009 la final

12 Responses

 1. interesante experimentarile tale 😉

  si da, de acord, Costin merita toate felicitarile pentru organizare (inclusiv mica iesire post-eveniment) si, mai ales, pentru temele abordate

  la mai mare

 2. Pingback : Marketing afiliat pe bloguri – Re:Seminar #2 « Things for Tara (Duveanu)

 3. Pingback : Tweets that mention Marketing afiliat - Re:Seminar #2 | Blogu` Lu` Sorin -- Topsy.com

 4. Pingback : Marketingul afiliat in .ro - Concediaza-ti seful!

 5. Pingback : ReSeminar – Marketing Afiliat | chestiuni.info

 6. Pingback : Marketing afiliat Re:seminar 2 | ~» swaMp blog «~

 7. Pingback : About Re:Seminar #2 – Affiliate marketing on blogs, 2009.09.24, Orange Concept Store « Get a result now!

 8. Pingback : Follow-up: About Re:Seminar #2 – Affiliate marketing on blogs, 2009.09.24, Orange Concept Store: Olivian Breda

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Imagini din interiorul internetului

Utilizăm internetul de zeci de ani şi a ajuns să facă parte din viaţa noastră. Populaţia globului trăieşte prin internet...

Închide