7
Sep
2009

Milioane de vizitatori unici…serios?

Citeam azi un comunicat de presă prin care se anunţa colaborarea dintre F5 X-Media, deţinută de F5 Realitatea-Caţavencu şi Trilulilu.ro.

Comunicatul începe cam aşa:

F5 X-Media, regia de vanzari online a companiei F5, parte a grupului Realitatea-Catavencu, a semnat astazi un contract de reprezentare publicitara cu Trilulilu.ro, intregindu-si serviciile in cadrul categoriei “website-uri de divertisment” si insumand o audienta lunara la nivelul intregului portofoliu de peste 8,5 milioane de vizitatori unici si mai mult de 127,7 milioane de afisari, conform datelor aferente lunii august.

Ce m-a mirat pe mine, este exact segmentul „milioane de vizitatori unici„. Am observat că mai multe regii de media, când prezintă statisticile legate de traficul site-urilor din portofoliu, pun accent pe acest „UNICI” care este greşit folosit. Eu înţeleg că sunt milioane de vizitatori, dar nu sunt „UNICI”.

Când cineva citeşte „milioane de vizitatori unici” se gândeşte că sunt milioane de oameni diferiţi, ceea ce este eronat. Când ai o reţea de 10 site-uri şi un vizitator ţi le vede pe toate, nu înseamnă ca ai 10 vizitatori unici, ci înseamnă ca ai un vizitator unic care ţi-a generat câteva vizite şi câteva sute de afişari,chiar daca apare ca fiind unic pe fiecare site din retea.

Sunt conştient că nu poţi afla câţi oameni unici citesc o reţea de site-uri, pentru că nici un sistem de analiză a traficului nu ştie să calculeze la nivel grup, prin eliminare de ip-uri  etc, numărul de unici. Era frumos să poţi creea un grup unde să bagi toate site-urile ce aparţin de tine şi tot traficul rezultat să fie calculat pe grup nu individual, dar e mai complicat.

Este corect să spui, la nivel de site, că ai un x număr de unici, dar nu este corect să spui la nivel de portofoliu, atâta timp cât formula de calcul este să aduni unicii de pe fiecare site. Deci fără UNICI.

ÚNIC, -Ă, unici, -ce, adj. 1. Care este unul singur, numai unul în genul, de felul său. 2. Care nu poate fi asemănat cu nimic (datorită însuşirilor sale excepţionale); excepţional, incomparabil. [Acc. şi: uníc] – Din lat. unicus, fr. unique.

Din sursele mele, am aflat că, în scurt timp, vom putea calcula cu exactitate numărul de unici la nivel de reţea. Abia aştept să se implementeze sistemul şi să vedem atunci câţi se vor mai lăuda cu milioanele de UNICI.

You may also like

Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar
Din online…
In cat timp ti se incarca?

6 Responses

 1. @Eros – pai m-au tampit toti cu UNICII lor de pe 50 de site-uri…si formula de calcul e sa adune unicii de la fiecare site, dar nimeni nu se gandeste ca un internaut citeste si site-ul x, y ,z din retea.

  La audienta de la TV e simplu, poti s-o aduni. Pe intervalul orar x -y avem atatia telespectatori pentru ca tu de uiti la o emisiune, altul se uita la alta emisiune pe alt post ce apartine trustului, tot in acelasi interval de timp, dar pe online e altfel.

 2. daca ar fi dupa comunicatul lor ar insemna ca internetu’ este mai „patrunzator” prin toate colturile tarii decat am eu impresia. auzi, milioane de „unici” … nu sunt atatia utilizatori zilnici de net in RO. 😕

 3. poi stii cum e….daca e cu lauda…iti cam dai seama ..:P oricum cifrele alea par foarte ametitoare..
  totusi in prostia lor nu-si dau seama ca e ENORM ?

  probabil nici toate counterele adunate [ pe fiecare site alt counter ] adica indiferent daca intru pe 10 site-uri din retea = 10 vizite unice nu ajung la suma respectiva

  daca si la adunare stam prost 🙁
  dar asta e ….bravo lor 😉

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Laptopuri în spaţiu

Toate sunt ThinkPad....nici un MacBook?

Închide