14
Mar
2009

Ne dam cu parerea…

Ca toti suntem „mecanici”. Romanul s-a nascut poet, destept si mai nou se pricepe la toate. Nu exista domeniu la care Romanul sa nu-si dea cu parerea. Nu ma judecati gresit. E normal sa ne dam cu parerea si ne bucuram ca avem posibilitatea de a alege intre bine si rau, dar hai sa ne dam cu parerea atat cat ne pricepem.

Sa luam domeniul „muzica”. A fost selectia nationala la Eurovision 2009. Mii de comentarii s-au abatut asupra pieselor si asupra evenimentului. Si eu mi-am dat cu parerea, dar in limitele normale si cat m-am priceput. Am zis de ce piesa asta imi place sau nu, dar asa cum am stiut eu sa ma exprim si intr-un mod mai politicos. Unii, care se pricep la acest domeniu, au argumentat cu termeni tehnici si chiar daca au fost rautaciosi, ii inteleg pentru ca ei se pricep la muzica. Altii au venit cu comentarii cat se poate de rautacioase si lipsite de argumente, dar spuse din „adancul sufletului”, de genul:”Mama ce naspet canta asta, nu are voce, e afoana si e proasta”, „Uite ce piesa de tot rahatul compusa de x.”, „Piesa asta e varza. Pana si eu faceam mai bine.” si exemplele pot continua. Pai ma oameni buni, daca va pricepeti asa de bine la muzica, de ce nu faceti voi? A, nu stiti. Pai si atunci de ce „latra gura fara voi”.

Sa luam domeniul „televiziune”. Ok, criticam televiziunile. Eu le critic pentru ca multe dintre ele urmaresc audienta si nu calitatea emisiunilor. Sunt satul de circ, emisiuni inutile (dar care fac audienta), sunt satul de „vedete” aparute peste noapte etc. Tot respectul pentru cei ce stiu despre ce vorbesc si critica pe buna dreptate si argumentat. Insa sunt unii care critica: „Emisiunea aia e luata dupa emisiunea x din „nu stiu ce tara europeana”, „Emisiunea asta e mai proasta ca cea de pe programul x”, „Ala nu e in stare sa zica ceva cum trebuie si ca este un jurnalist prost” etc. Pai daca tot sunteti voi destepti, cand va vad la televizor? A, nu stiti si e greu. Pai atunci vorbiti si voi cat va pricepeti.

Cel mai dezbatut subiect in Romania, unde sunt si cei mai multi „specialisti”, este „fotbalul”. Sute de mii de fani infocati, unul mai destept ca altul. Cred ca toti am auzit comentarii de genul: „Ba esti prost, nu stii sa dai cu piciorul in minge”, „Uite ce ratat, pana si eu joc mai bine ca el”, „Cat de prost este antrenorul ca l-a bagat pe x-ulescu si nu l-a bagat pe y-ulescu”. Pai daca sunteti asa de multi specialisti, intrati „fratilor” in teren si alergati voi, antrenati voi si poate asa ajungem si noi campioni in Champions League. A, voi sunteti buni la „dat din gura”, am priceput.

Recunosc ca si eu mai comentez uneori aiurea fara sa ma pricep la unele „chestiuni”, dar parca nu tip in gura mare sa ma stie tot Pamantul.

You may also like

Cum sa petreci un Paste inedit la Măcin
Ce facem cu zăpada?
Romania 35 – 29 Olanda
Pasajul Basarab – in 2 minute

2 Responses

  1. Adevărul este că e mult mai uşor a critica decât, de exemplu, a aprecia, sincer, ceva.

    Eu propun o iniţiativă: „Hai să fim mai buni!”.

    Pe bune!

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Nu pot renunta…

- la familie niciodata - indiferent unde voi fi, familia mereu in sufletul meu. - la mine - sunt un...

Închide