7
Sep
2009

Negăm viitorul

De ceva vreme tot analizez un fenomen ce ne înconjoară, acela de a nega viitorul. Am purtat tot felul de discuţii cu diferiţi oameni pe teme cât se poate de ciudate gen: cumpărat maşină online, teleportare, maşinuţe zburătoare, o să circulăm cu viteze tot mai mari etc. În acest moment par subiecte desprinse din cărţile şi filmele SF, dar eu nu le neg şi cred în ele. Cred pentru că mi s-a demonstrat că totul este posibil. Imaginaţia omului şi tehnologia nu au limite.

Acum 10 ani, fiind băiet păduri cutreieram, purtam discuţii bizare: viteze mari la procesoare, cumpărături online, viteze mari de internet şi multe alte ciudăţenii. Păreau atât de crazy şi nimeni nu le credea, până şi eu negam că se pot realiza astfel de lucruri. În prezent ne bucurăm de toate acestea şi chiar mai mult şi au trecut doar 10 ani.

Recent am lansat ideea să vindem maşini online şi lumea e rezervata, sceptică, pesimistă etc. Exact ca acum 5-7 ani când abia se lansase eMAG şi toţi fugeau de el ca de naiba, fiind setaţi pe aceleaşi idei: „Dar cum să comand online, dacă nu-mi aduce ce vreau eu, dacă e stricat, dacă arată altfel?” etc. În prezent sunt sute de magazine online şi sute de mii de persoane care comandă şi se bucură de aceste servicii. Nu vă mai este frică? Exact aşa se va întâmpla şi în cazul maşinilor, chiar dacă sunt produse mai mari şi costă mai mult.

Prin luna martie am postat un filmuleţ despre Microsoft Office in 2019, ceva SF, dar nu imposibil. Comentariile sunt la fel de negativiste şi pesimiste. Nu vreau să pariez, dar în mai puţin de 10 ani o să ne bucurăm de această tehnologie. O să stăm dimineaţa la cafea şi o să citim ziarul digital cu informatţile dorite de noi. Atunci nu va mai fi SF.

Şi totuşi de ce negăm viitorul, de ce tratăm cu atâta pesimism ceea ce va avea loc? Am ajuns la concluzia că orice ne imaginăm se pote transforma în realitate. Poate nu în următorii 5-10-15 ani, poate noi nu mai prindem anumite lucruri, dar generaţiile următoare, cu siguraţă, se vor bucura de noile descoperiri. Oare suntem un popor de pesimişti sau ne sperie gândul că aceste lucruri ciudate se pot întâmpla?

You may also like

Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar
Din online…
In cat timp ti se incarca?

3 Responses

  1. Aşa este sunt unii care neagă viitorul, însă, de exemplu, pentru mine viitor nu înseamnă ceea ce descrii tu mai sus. Pentru mine viitor înseamnă cu totul altceva, poate de asta întâlneşti oameni care „neagă viitorul”. Viitorul meu sunt Eu, şi nu tehnologia. Tehnologia este şi va fi cea care va controla lumea, îi va controla pe cei care se lasă să fie controlaţi…

    E doar o părere…

  2. @jorjetter perfect deacord, dar eu ma refeream la negarea viitorului in tehnologie. Stiu ca n-am specificat, dar mai mult la asta m-am gandit. Si tu, vrei sau nu, o sa te lasi condusa de asa ceva. Nu vei avea ce sa faci, adaptarea la mediul inconjurator uneori se face fortat.

  3. Crezi că pot să ne forţeze? Eu mă cred suficient de puternică încât să pot reuşi să nu ma las purtată de acest val al „forţării”. Sincer cred că , atâta timp cât vrem, putem fi liberi, şi eu vreau. Încă nu sunt, dar voi fi! I’m on my way!
    Din punctul meu de vedere, tehnologia nu face decât să ne subjuge, să ne direcţioneze pe un anumit drum, ales de alţii pentru noi, e pentru a ne face să nu mai ştim ce vrem…cred eu, deasemenea.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
A venit, a venit toamna…

Nicu Alifantis - Emotie de toamna Da, a venit toamna! Timpul trece mult prea repede. Când era primăvară şi mă...

Închide