26
Iul
2009

Reţelele sociale

Site-urile de reţele sociale au ajuns să fie mult mai populare decât e-mail-ul sau site-urile de ştiri, sunt mai tari şi ca tabloidele sau presa de scandal. Nici nu mă mira acest lucru. În prezent, dacă întrebăm câteva persoane pe stradă despre internet şi site-uri, probabil că marea majoritatea vor menţiona nume de genul: hi5.com, facebook, myspace, youtube etc. Adrian Ciubotaru ne-a demonstrat acest lucru în primul episod pestrada.info.

Cum de s-a ajuns la această situaţie nu-mi dau seama şi de aceea fac eforturi şi încerc să înţeleg acest fenomen. Sunt în online de 10-11 ani, dar nu am făcut o obsesie din site-urile de reţele sociale. Am cont pe facebook, linkedin, netlog, neogen şi mai sunt câteva, dar intru mai rar pe ele şi sunt folosite în alte scopuri decât acela de a sta şi a mă benocla la câteva profile.

Am avut şi pe hi5, dar anul trecut mi l-am şters. E adevarat că poţi să întâlneşti oameni interesanţi, dar 70-80% eu consider că sunt cocalari şi piţipoance doar prin simplul fapt că-şi etalează pozele deocheate sau merţanele şi dolăreii. Singurul avantaj ce mi l-a oferit hi5, a fost să-mi întâlnesc vechii prieteni şi colegii de generaţie cu care nu mai ţineam legătura, în rest NIMIC nou.

Ce mi s-a părut ciudat şi nu am înţeles este faptul că o categorie de oameni apar cu pruncii lor. Femei de peste 35 de ani işi publică fotografiile ciudate, chipurile sexy si cu nepoţei sau chiar copilaşii lor pe lângă ele. De ce?

Văd tot felul de profile de fete bogate în pozele sexy, făcute prin tot felul de locuri intime gen baie şi apoi se întreabă de ce sunt abordate şi de ce bărbaţii le vorbesc porcos. Păi când tu pui poze dezbrăcată sau împingând un zid cu fundul în spate şi sânii ridicaţi la gura (trăiască push-up-ul) într-o costumaţie sumară, ce vrei să te întrebe, ce roman ai mai terminat? Doriţi să vi se acorde atenţie, dar trebuie să învăţaţi să vă asumaţi anumite riscuri dacă tot doriţi să păreţi interesante cu astfel de poze.

O alta ciudăţenie o văd la bărbaţi. Este o specie care-şi etalează pozele cu dolăreii, armele şi maşinile şi la final pun şi un citat filozofic copiat din diferite site-uri. Nu conteză că citatul ăla înseamnă altceva, el e pus acolo că dă bine. Mă băieţi, voi credeţi că păreţi inteligenţi sau asta e modul vostru de a aborda o fată? Probabil că le atrageţi pe cele enunţate mai sus:). Vă potriviţi.

Mulţi confundă reţelele sociale cu site-urile de matrimoniale, ceea ce nu e bine. Nu-ţi pui poze pe hi5 cu gândul că cineva te va lua de soţie sau de bărbat. Nu zic ca nu se poate, dar eu consider că reţelele sociale sunt făcute pentru a strânge oameni care să socializeze pe diferite domenii de activitate, hobby-uri etc sau să-ţi aduni prietenii, colegii. Mai nou sunt folosite şi pentru a promova diferite servicii şi produse. Cam la asta le folosesc şi eu acum, plus că întâlnesc şi oameni interesanţi.

Voi ce reţele sociale folosiţi şi de ce?

Credit foto dotseo.ro

You may also like

Cât de indiferenţi suntem?
Motor, actiune!
Daca n-ai facebook – NU EXISTI
The Social Network – 1 milion de $ sau 1 miliard de $?

9 Responses

 1. Păi ce ai vrea să facă cu „atuurile” lor, să le ţină în buzunar?Trebuie să apară şi ei pe undeva, nu pot fi ignoraţi, mai ales ei care au nevoie de atât de multă atenţie.S-a gândit cineva şi la ei să le facă un loc special?Oricum în spatele acestor profile e posibil să găsim şi alte chestii, dar asta nu o ştim pentru că în prim plan e ceea ce se află acolo.
  Unele fete au nevoie de confirmări cum că sunt frumoase, sexi şi răpitoare, unii băieţi au nevoie să li se spună cât de tari sunt, descurcăreţi şi macho…Oricum acolo fiecare găseşte ceea ce caută, sau fiecare alege ce vrea…

 2. Asta e doar la noi in Romania.Hi5 saracu nu e el de vina.De vina sunt oamenii.Putea sa fie oricare alta retea.Ideea e urmatoare…noi nu stim sa folosim aceste retele sociale.Mi-am reactivat contul de hi5 cum spui si tu, sa pastrez legatura cu fostii colegi de liceu….ca in rest…..M-am obisnuit cu Facebook si e mai util pentru ca in Europa e foarte popular ( si am intalnit persoane care mi`au spus ca daca nu ai cont pe facebook nu existi se pare).

 3. Alina Jijau

  Sorin, scuza-ma, dar postul tau nu spune nimic. in afara de pestrada.info, de care nu stiam, mi-a lasat senzatia ca l-am citit degeaba si mi-ai furat timpul. timpul tau nu e pretios?

 4. Alina, este un post facut pentru cine are ochi sa vada si sa inteleaga… Ma bucur ca ti-a ramas totusi ceva:). Incerc si eu sa inteleg anumite fenomene cu ajutorul vostru. Nu prea imi place sa fiu doar o carte de informatii:). Mai cer si eu anumite informatii:)

 5. Alina Jijau

  nu vroiam sa fiu critica, dr depinde pe cine intrebi. si credeam ca publicul tau a depasit demult faza repulsiei fata de hi5. daca eu tot am ajuns la intrebare o sa iti raspund pe scurt pentru ca scrisem un comentariu cat postul tau de mare, dar mi s-a sters: linkedin (posibili colaboratori). facebook (prieteni), twitter (urmaresc „the influentials” si ce se mai spune despre brandul pentru care lucrez) si am cont (parasit de ceva luni) si pe ikonect.ro unde vroiam sa dezvolt un grup de discutii despre carti si evenimente culturale.

 6. Alina, conform unor statistici, in Romania sunt aproximativ 3 500 000 de utilizatori de internet care intra zilnic. Spre surprinderea a ta poate, dar a mea sigur, marea majoritatea a utilizatorilor de internet nu stiu altceva decat retele sociale si eventual youtube. Acest post e facut, pe o parte, pentru a critica cocalarismul si pitiponcismul, pe de alta parte, pentru a arata ce NU e bine sa faci cand intri pe retelele sociale. Filmuletul de care ti-am spus a demonstrat clar cum acei tineri nu stiau de bloguri, oameni importanti din online, dar stiau de hi5 si altele. Sper ca cei care ma citesc si care se simt oarecum in situatia celor prezentate, sa-si dea seama ca ceva nu este in regula si poate se vor schimba.

  Multumesc pentru raspunsul dat.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Adrian Zanfir – hoinar prin Europa

Astăzi v-am pregătit ceva mai special, un interviu cu Adrian Zanfir, un amic ce a fost timp de 3 luni...

Închide