14
Oct
2009

Să donăm sânge

În România se vorbeşte despre guverne, politică, Băsescu, Emil Boc şi alte specimene burtoase. M-am săturat! Eu zic să luăm o pauză şi să revenim la problemele grave cu care se confruntă ţara asta. Politicienii se bat la nivel înalt, dar o fac tot pentru ei şi sigur nu ne vom îmbogăţi peste noapte. Cred că e bine să nu mai fim naivi, să nu mai credem toate minciunile, să nu privim lucrurile cu superficialitate şi să nu mai judecăm oamenii după aparenţe. Este cazul să ne aducem aminte că suntem oameni şi să nu uităm: de cei de lângă noi, de sărăcie, de problemele din Sănătate, Învăţământ, de salarii, pensii şi lista poate continua. Şi nu doar să ne amintim de aceste probleme, dar să facem ceva să le rezolvăm.

Ştiaţi că în România sunt pacienţi care mor, pentru că nu exista sânge pentru transfuzii? Sunt sigur că ştiaţi, dar nimeni nu a făcut nimic. Ţara are alte probleme mai grave decât politică. Are nevoie de sânge, de un Sistem Sanitar bun, de oameni cu spirit civic etc. Constat cu tristeţe că în România totul se rezumă la propria persoană, la noi, la nevoile noastre şi atât, iar dacă vrei să ajuţi şi să faci fapte bune, eşti luat de prost şi judecat de cei din jur. Asta este mentalitatea de România. 90% dintre donatori o fac pentru a ajuta pe cineva apropiat, prea puţini sunt cei care donează pentru a sprijini alte vieţi.

Oana Brătilă a lansat o mini-campanie pe twitter sub sloganul „Veniti să donăm. Poate pentru voi nu vine nimeni” şi cu hastagul „#donezsange” (un hastag folosit cred, nu aparţine domnişoarei), prima acţiune fiind programată pentru vineri, 16 octombrie. Sunt curios câţi twitterişti se vor prezenta la donat sânge. Va fi o donare-n grup, la Institutul naţional de hematologie transfuzională din Bucureşti, iar întâlnirea de grup va fi la ora 10:30 în faţa Muzeului Antipa. Recunosc că nici eu nu am donat până acum, dar vreau să merg şi să fac acest lucru.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:
* vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
* greutate 58-100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii (eu am 53kg şi a fost în regulă. totuşi nu recomand sub nicio formă celor sub 50 de kg)
* tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH (aceasta o să vă fie luată acolo, iar dacă aveţi sub, veţi fi trimişi să mâncaţi ceva 🙂 )
* să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
* femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
* să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
* să nu ai/să nu fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.
Înainte de a dona:
* Dimineaţa înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe (dacă vă ştiţi mai anemici, mâncaţi mai consistent, inclusiv pâine/cereale ceva. un Snickers, de ce nu :), şi un suc, neapărat neacidulat)
* Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc)
* Nu fuma înainte şi după donare cu o oră
Cât se donează:
* La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum in câteva ore, celular în 2 săptămâni.

(mai multe informatii)
Mai sunt şi câteva avantaje, dar nu asta contează. Este important să mergem şi să donăm. Apropo, dacă sunt doritori, pot veni la data, ora şi locul stabilit. Această campanie nu este adresată doar oamenilor din online sau celor de pe twitter. Eu merg să donez sânge, ne vedem acolo?

(sursa foto: www.bzf.ro)

You may also like

Cum sa petreci un Paste inedit la Măcin
Ce facem cu zăpada?
Romania 35 – 29 Olanda
Pasajul Basarab – in 2 minute

8 Responses

 1. de fapt, pe langa bonuri, se mai da scutire si pentru urmatoarea zi la serviciu si reducere la transport in comun pe o luna… acu, nu ca pentru asta donam..

 2. nu donam ptr a primi ceva in schimb ,ci sa ii ajutam pe cei care au nevoie , asta conteaza cel mai mult.
  eu am donat sange prima data anul trecut ptr o matusa care avea probleme mari de sanatate si de atunci merg periodic sa donez sange (la 3-4 luni ), binenteles ptr cei care au nevoie 🙂

 3. Ps: cei care va duceti sa donati sa nu va dati macho cu nspe mii de relatii in formular.
  va resping si pt 2 relatii sexuale in ultimele 3 luni cu prezervativ. daca imi mai aduc aminte va mai zic 🙂

 4. Pingback : Am donat sangete, | raluxa's blog

 5. Dupa aproape 4 luni de la prima mea idee, si dupa ce am strans un comitet de organizare de 14 persoane, lansam donor.ro – primul site de cautare donatori de sange din Romania. Ne propunem crearea unei alternative de cautare donatori de sânge şi transmiterea cererilor specifice de sânge pentru rezolvarea unor cazuri urgente.

  Ca şi membru Donor.ro vei avea posibilitatea să postezi cereri de donare sânge (pentru familie, prieteni, cunoştinţe), să vizualizezi cererile active şi să primeşti cereri de donare specifice profilului tău. În cazul în care grupa, Rh-ul şi judeţul tău se vor potrivi unei cereri noi, vei fi invitat printr-un e-mail să donezi sânge la Centrul de Transfuzii din judeţul tău.

  E o initiativa cu scopul initial de a aduna o masa critica de membri inregistrati, astfel incat o eventuala cerere sa aibe destinatari. De exemplu, daca apare o cerere de AB4 negativ (1% din populatie, conform cu ponderea in populatia din Romania), statistic vorbind e nevoie de o masa de minim 100 de membri din acel judet pentru a fi siguri ca vom gasi un potential donator. Iar la o operatie mai grava, ai nevoie de cel putin 4 unitati de sange, adica de 4 donatori, deci de o masa de cautare de 400 de potentiali donatori sanatosi.

  Se asigura confidentialitatea absoluta a donatorilor potentiali. Site-ul NU pune la dispozitie celor ce au nevoie de sange liste cu potentialii donatori.

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Joaca cu setările în reţelele sociale

La webstock 2009, Bogdana Butnar (MRM Worldwide) a avut o abordare paranoică a reţelelor sociale, dar interesantă. Sunt de acord...

Închide