5
Sep
2009

Să vindem maşini online

De ceva vreme am în cap o formă de business pe internet – Să vindem maşini online – noi şi second hand. Dacă tot trăim în era tehnologiei şi a vitezei, mă gândesc că un magazin online, care să vândă maşini, ar fi interesant. În ultimii 2 ani s-au dezvoltat zeci şi chiar sute de magazine online care vând aproape orice: de la produse IT&C până la flori, produse alimentare, haine etc.

Ideea acestui business mi-a venit la un eveniment DigiCafe pe tematica Marketing online în lumea auto.

Cum văd eu problema în prezent în cazul comercializării de maşini:
În prezent, toate firmele producatoare şi importatoare de autoturisme şi-au făcut site-uri pe care sunt prezentate toate marcile şi modelele comercializate, cu preţuri şi specificaţii tehnice. Unele companii au site-ul mai dezvoltat, altele mai au de lucru. Cert este că toţi doresc să atraga cât mai mulţi clienţi din online.

Un viitor client îşi fixează bugetul şi începe să-şi caute maşina visurilor sale. Intră pe internet, caută toate informaţiile de care are nevoie, caută un importator care să-i ofere un preţ bun, se documentează foarte bine înainte să iasă pe uşă şi să meargă la showroom. Înainte de asta, contacteaza şi un reprezentant de la dealerul ales, ceva telefoane, schimb de email şi multe alte bătăi de cap.

Ajunge în showroom, semnează hârtiile, dă banii, ia maşina şi pleacă, asta nu înainte de a o inspecta cu mare atenţie. Totuşi sunt nişte mii de euro la mijloc. Tot procesul de cumpărare, de la alegere şi până la semnare, poate dura până la câteva zile sau chiar săptămâni şi cu ceva alergatură.

Cum văd eu problema la comercializarea de maşini pe online, în viitor:
Clientul se documentează foarte bine în privinţa maşinii dorite. Noi, românii ştim din start ce ne dorim. Informaţiile le găseşte pe site-ul producătorului, al importatorului sau chiar al unui magazin online ce vinde autoturisme. Selectează autoturismul, îl configurează după bunul plac, adaugă în coş şi dă comanda. Preţul să zicem că este de 20 000 EUR. La plasarea comenzii, plăteşte un avans de 5000 EUR cu cardul, restul urmând să fie achitat când primeşte maşina la domiciliu. Autoturismul este adus pe platforma însoţită de un reprezentant de vânzări de la dealerul respectiv.

Magazinul online poate să aparţină unui producător, importator auto sau poate fi un site de comparaţii de pe care poţi să comanzi. E adevarat că sunt foarte mulţi bani la mijloc, dar ţinând cont că maşinile sunt făcute după un standard şi că totul se poate face pe canal oficial, nu prea mai văd unde este problema cu încrederea. Ce rost are să mai pierzi timpul alergând la showroom, poate chiar de câteva ori, tu fiind un om foarte ocupat cu afaceri?

Tu oricum ştii cum arată maşina, ştii de unde o cumperi şi plata cu cardul nu înseamnă bani pierduţi. În momentul când plăteşti avansul, banii aceştia rămân într-o zonă tampon de până la 15 zile, timp în care maşina îţi vine la uşă, o inspectezi, semnezi actele, dai diferenţa şi abia atunci îţi sunt retraşi şi cei 5000 de EUR.

Acest mecanism ar insemna costuri în plus care se vor reflecta în preţul autoturismelor. Şi totuşi sunt multe modalităţi de optimizare a acestor cheltuieli. Cauţi să livrezi cât mai multe maşini. Un agent poate să vândă pe zi până la 10-15 autoturisme – cam cât poate transporta o platformă tir. Renunţi la showroom-urile din oraşe şi deschizi 2-3 depozite la periferie, reducând din cheltuieli: nu mai plăteşti chirie la spaţii, mai puţini angajaţi etc.

Mizez pe faptul că: utilizarea cardului şi efectuarea plăţilor în online vor fi lucruri banale în următorii ani; românul devine tot mai comod; criza va duce la reducerea cheltuielilor etc. Tot pe canale oficiale se pot comercializa şi maşini second hand.

Eu încă visez la momentul când vom putea comanda un autoturism din 3 click-uri şi în câteva zile să-l avem în faţa casei, fără alergătură şi timp pierdut.

Cu acest articol particip şi la concursul lansat de Mugur Frunzetti.

You may also like

Maşina de blogger – voturile mele
Daca n-ai facebook – NU EXISTI
Webstock 2010 – un online tanar
Din online…

7 Responses

 1. ehee, destul de multe de spus despre vanzarile online, dar pe asta cu masinile nu am mai auzit-o. Si sunt destule motive serioase sa nici nu se poata implementa metoda in viitor, pentru ca Romanilor le place un drivetest. Eu unul n-as cumpara o masina fara sa stiu cum se conduce. Daca diferenta dintre un benzinar si un diesel e asa de mare, imagineaza-ti diferenta dintre un motor de 1.4 si unul 1.6 benzina la un Golf si mai apoi la o Ibiza. Sunt prea multe variabile ca sa poti sa comanzi o masina acasa, fara sa o fi condus in prealabil.

 2. @J Mihai – un test drive poti sa-l faci oricand, nu exact cand cumperi masina. In momentul cand cunosti ce vrei sa cumperi, e mai usor sa dai 3 click-uri sa-ti vina acasa decat sa mai alergi de n ori pe la firme, showroom etc.

  Exact asa se spunea acum 5 ani despre comercializarea laptopurilor si chiar a altor produse. Ca e bine sa le incercam etc etc. In prezent totul se comanda online, iti vine acasa si tot asa. Eu cred ca in scurt timp, se va schimba si mentalitatea asta asupra masinilor. O sa fie o simpla formalitate pe viitor.

 3. ce sa zic…si eu as vrea sa putem cumpara masini din 3 clickuri…dar acum stii cum e iti vine masina …motoru praf,putin julita pe nu stiu unde, are alt radiocasetofon decat prin poze…
  Altfel e cand o vezi tu, o iei putin si te plimbi cu ea…ce-i sigur e sigur.
  [ iti zic astea pentru ca a patit un prieten …cu un golf 3 comandat de pe net fara sa conduca masina…a vazut-o doar in poze ]
  Oricum romanii nostri o sa gaseasca o modalitate de a frauda si lucrurile astea ( in cazul in care se vor intampla )

 4. Mr.B nu-ti baga nimeni pe gat ceva stricat…Cand cumperi un laptop ce faci? Asa si la masini. Oricum fiind pe canal oficial, toate se fac dupa un stas si te asigur eu ca nu da gres. Sa te gandesti ca masinile sunt transportate pe platforme si manevrate de oameni pana ajung la tine si totusi mergi in showroom si cumperi. Deci care-i faza? Iti place sa te plimbi asa pe drumuri?:)

 5. Pingback : Negam viitorul | Blogu` Lu` Sorin

 6. Pingback : Am luat laptopul… | Blogu` Lu` Sorin

 7. Pingback : Nu există: nu pot… | Blogu` Lu` Sorin

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Idee bună de publicitate

Imbraci câţiva oameni în tricouri personalizate şi îi trimiţi pe stradă, eventual cauţi oamenii pe stradă:). (via Manafu) Cine mă...

Închide