20
Noi
2012

Sfaturi de Black Friday 2012

Toată lumea e agitată cu Black Friday 2012 (vezi lista magazinelor online recomandate de laptopnews.ro), ziua când sunt anunţate cele mai multe reduceri şi promoţii. Chiar dacă nu ai nevoie de ceva anume, sigur vei găsi o promoţie tentantă şi vei cumpăra. Marketingul psihologic va funcţiona fără îndoială.

Anul trecut au fost câteva zeci de magazine româneşti participante la Sfântul Black Friday. Anul acesta se anunţă ceva mult mai amplu. Foarte mulţi comercianţi şi-au anunţat perioadele de promoţii, pregătesc serverele şi site-urile, fac campanii de marketing şi cu toţii aşteaptă ziua când vor rupe la vânzări.

Şi ca să nu pici în plasa euforiei de Black Friday 2012, vreau să amintesc câteva lucruri esenţiale:

– De Black Friday nu trebuie să ai speranţe de mega reduceri la produsele foarte noi. Până la urmă producătorii nu fac reduceri de vinerea neagră, iar importatorii şi comercianţii pot jongla într-o marjă mică de adaos şi profit. Nu cred că vei găsi iPhone 5 la super preţ cu 30% reducere.

– Dacă ai fost atras de o promoţie la un super produs, mai întâi verifică dacă este o campanie adevărată sau una falsă de marketing. Comparatoarele de preţ nu dau greş niciodată. Poţi căuta produsul în price.ro sau shopmania.ro şi acolo o să-ţi dai seama dacă reducerea este validă sau nu. Anul trecut, pe shopmania.ro am văzut, în oferta unui magazin online, un laptop Acer care avea preţul crescut cu 40% faţă de restul magazinelor. Iar reducerea era de 45% pe site-ul magazinului, real de doar 5%.

– Se mai pot face verificări şi cu ajutorul paginelor cache de la Google, dar este puţin mai complicat şi mai tehnic.

– De regulă, în „Vinerea neagră” se fac reduceri la lichidările de stoc, la produse dintr-o generatie mai veche, se fac punctual câteva campanii exclusive pe anumite produse etc. Pe aceste game de produse chiar se poate jongla puţin mai mult cu preţul. Poate nu găseşţi un laptop super nou la mega preţ, dar poate observi un model mai vechi care chiar să merite banii.

– Caută să cumperi lucruri de care ai nevoie. Ştiu, e tentant să vezi stick-uri USB la 10 lei bucata, dar ce să faci cu ele când mai ai 20 în sertar? Deci nu acţiona la impuls şi nu te lua după vecini, prieteni, cunoştinţe! Este buzunarul tău în joc.

– Dacă îţi doreşti un produs şi ai pus ochii pe el, urmăreşte-l şi de Black Friday. Poate ai norocul să-l găseşti la un preţ bun sau poate la acelaşi preţ, dar într-o campanie falsă de reduceri. Asta e, cumpără-l. Sper totuşi să nu crească preţul în „vinerea neagră”.

– Caută să cumperi de la magazinele de încredere şi nu te lua după cel mai mic preţ. De multe ori, preţul cel mai mic înseamnă şi ceva bătăi de cap pentru tine. Analizează cu atenţie ofertele şi vezi steluţele alea mici cu observaţii, acolo unde există.

– Sunt magazine care au anunţat reduceri de până la 90%. Da, probabil la nişte accesorii unde adaosul este foarte mare. Într-o campanie de genul acesta poate exista un singur produs redus cu 90%, iar restul produselor să beneficieze de 3%-5%-10% reduceri, dar comerciantul poate să spună că are o companie cu reduceri de până la 90%.

– Black Friday este ca jocul la loto. Cu toţii vom participa, dar unii vor câştiga, alţii vor pierde. Nu te enerva dacă n-ai mai prins promoţia x sau a picat site-ul y. Se mai întâmplă. Doar cine lucrează în industria de hosting poate înţelege ce înseamnă să-ţi pice un server:).

You may also like

#reloadedsmile
Bloggers Lan Party 1 în imagini (foto/video)
Nimeni nu scapă (fără emoţii) cu Vunk (concurs)
Nerchio vs Bly – DreamHack Bucharest GRAND FINAL

1 Response

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Nimeni nu scapă (fără emoţii) cu Vunk (concurs)

Cam filosofic titlu, nu? Dar stai liniştit pentru că nu intru în detaliile emoţiilor. Vunk va lansa noul album -...

Închide