28
Dec
2012

The Hobbit în format 3D HFR

Pe 19 decembrie am fost să văd noul film realizat de Peter Jackson, „Hobbitul – O Călătorie Neaşteptată”. L-am urmarit în format 3D HFR (High Frame Rate) la Grand Cinema Digiplex Băneasa, o premieră naţională. Dacă sunteţi fani Lord of the Rings, atunci trebuie să mergeţi şi să vedeţi noua trilogie. Nu o să vă povestesc filmul şi vă las pe voi să-l descoperiţi singuri. Poate ar fi bine să citiţi şi cartea Hobbitul – J.R.R.Tolkien ed.2012!

Însă o să vă povestesc puţin despre 3D HFR (High Frame Rate). În mod normal, de zeci de ani, filmele sunt realizate şi redate în cinematografe la 24 frames per second (FPS). S-a ales acest standard pentru că este uşor de realizat, costurile sunt acceptabile şi cam de la 24 FPS-uri ochiul uman percepe continuitatea. La început s-a ţinut cont şi de sunet pentru că trebuia sincronizat cu imaginile.

Dar tehnologia a avansat, acum totul a devenit digital şi aşa a apărut dorinţa de a avansa, de a încerca noi formate. The Hobbit a fost filmat la 48 FPS, iar acest lucru se vede foarte bine în film. Imaginile sunt mult mai clare, se pot observa mai multe detalii şi totul pare mai cursiv. La început ai impresia că filmul este pe fast-forward. Creierul a reuşit să proceseze imaginile foarte bine şi fără să obosesc. Nici nu am simţit când au trecut cele aproximativ 3 ore!

Comparativ cu 3D-ul clasic şi cu formatul 24FPS, 3D HFR costă foarte mult, necesită mult mai mult timp de procesare şi ocupă de 4 ori mai mult spaţiu de stocare. Nu se ştie dacă noua tehnologie va fi folosită şi la producţia altor filme. Totul depinde de succesul filmului The Hobbit şi de finanţatori. Mi-ar plăcea să văd şi alte producţii HFR. Ar fi un motiv în plus să merg la cinematograf şi să nu aştept filmul pe un DVD etc.

Eu vă recomand să mergeţi şi să vă bucuraţi de The Hobbit în format 3D HFR, iar apoi aştept părerile sincere şi constructive.

You may also like

James Bond 007 – SkyFall
Tinker Tailor Soldier Spy – Un spion care ştia prea multe (2012)
Lumea de dincolo: Trezirea la viaţă – Underworld: Awakening (2012)
Happy Feet 2 (2012) – pinguinul curajos [video trailer]

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
„Împlineşte un vis…de Crăciun”

Am primit acest caz pe email şi n-am putut să rămân indiferent. Suntem în luna lui Moş Crăciun şi îmi...

Închide