7
Aug
2009

Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte – nu va mai fi un basm?

Suntem în secolul XXI – secolul vitezei şi totul se mişcă şi se dezvoltă cu viteză de neînchipuit. Încercaţi să vă imaginaţi viaţa acum 10-15 ani când telefonul mobil era un vis frumos pentru 90% din populaţia României, internetul abia putea fi accesat de cei cu dare de mână, ne bucuram de 500Mhz viteza la procesor etc şi vedeţi prezentul când toţi avem până la 2-3 telefoane mobile, viteze de ordinul miilor de  Mhz-ilor, internetul a ajuns ceva indispensabil din vaţa noastră.

Aceeaşi dezvoltare rapidă au cunoscut-o şi medicina şi industria farmaceutică. Dupa ultimele estimări, în câţiva zeci de ani, probabil că „tinereţe fără bătrîneţe şi viaţă fără de moarte” nu va mai fi un basm.

– Cercetătorii de la  o universitate din Carolina de Nord au reuşit să decodeze genomul virusului HIV. Acest lucru poate duce la producerea unui vaccin şi, în câţiva zeci de ani, virusul să devină istorie. Aceştia s-au apucat şi de analiza amanunţită a ARN-ului, pe baza căruia se dezvoltă mai mulţi virusi, inclusiv HIV.

– În prezent se lucrează la producerea artificială a creierului uman, totul pe baza unui super computer. Experimentul se face în Lausanne – Elveţia şi poarta numele Blue Brain. Henry Markram, director al proiectului, a simulat deja elementele unui creier de şobolan. Detalii si pe BBC.

Dacă analizăm ultimii 50 de ani, ne dăm seama cât de mult a evoluat medicina şi dacă ne uităm în viitor, în următorii 50 de ani, rămânem surprinşi să credem că acest creier se va putea construi şi probabil că va putea fi redus la dimensiunile normale a unui creier real. Poate vom asista şi la transplant de creier…

– Alţi cercetători, de data asta de la o universitate din California, au făcut noi descoperiri în cazul bolii Alzheimer. Să sperăm că în scurt timp vor găsi şi soluţiile de prevenire/vindecare a acestei afecţiuni degenerativă progresivă a creierului.

Deci, încotro se îndreaptă omenirea?

totul a pornit de la o discutie avuta cu Mihai

9 Responses

 1. Chiar vorbeam cu sotul meu acum cateva zile despre asta. Discutia a pornit de la niste fotografii vechi de 10 ani in care cartierul nostru arata cu totul si cu totul altfel decat acum. Ii spuneam iti dai seama cate se vor schimba in urmatorii zece ani? El a fost sceptic. A zis ad litteram „Ma tem ca in urmatorii 10 ani nu se va schimba nimic.”
  Eu zic „Vom trai si vom vedea”.

 2. @Nina – asa e. Nu se stie niciodata ce va urma, dar urmarim evolutia.
  @Miha – nu cred ca suntem prea departe de adevarul rostit de tine
  @Radu Ciocan – Ceea ce vedem si citim sunt doar o parte din realizarile si descoperirile facute. Sa ne gandim ca sunt multe ascunse si ferite de presa si ochii lumii.

 3. probabil acele decoperiri ce au aplicabilitate directa pentru armata/spionaj/razboi
  dar avand in vedere ca si ei se duc catre open-world (vezi blogul casei albe, armata ce foloseste twitter si facebook, etc) e posibil ca in viitor sa nu mai fie multe secrete tinute asa mult timp (gen zeci de ani – B2)

 4. descoperirile interesante vor fi pentru noi tot un vis sau un lucru accesibil doar celor mai instariti romani.pentru noi cei mici,cuminti si muncitori toate aceste progrese ale medicinei vor ramane subiecte de barfa .intre timp sa continuam ce am facut si pana acum ,sa murim in spitalele din Romania unde orezul cu lapte nu a iesti inca din meniul de seara inca de acum 50 de ani.va dati seama cat am progresat…. 😐

 5. Pingback : eSorin – a pamphlet ( or not! ) » Blog Archive » Mens sana in corpore sano

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Astăzi ascultăm Inna

Îmi plac noile piese interpretate de Inna. Merită să ascultaţi piesa în limba română INNA - Oare şi noul single...

Închide