28
Ian
2012

Tinker Tailor Soldier Spy – Un spion care ştia prea multe (2012)

Ieri a avut loc vizionarea de presă a filmului Tinker Tailor Soldier Spy – Un spion care ştia prea multe (2012). Filmul este distribuit de RoImage, iar recenzia de mai jos este făcută de Iuliana.

Tinker, Tailor, Soldier, Spy este adaptarea pentru marele ecran a romanului lui John le Carré, un clasic al genului şi un imens succes de librării. Thrillerul este regizat de Tomas Alfredson (Let The Right One In), iar adaptarea scenariului le aparţine lui Bridget O’Connor şi Peter Straughan.

Cred că Sorin are încredere în părerea mea despre filme, pentru că am mai primit o invitație din partea lui, de data aceasta pentru Tinker Tailor Soldier Spy. Refuz să scriu titlul tradus al filmului – Spionul care știa prea multe, pentru că adaptarea nu mi se pare absolut deloc fericită.

O să spun din start că nu este genul de film la care mergi în week-end sau într-o seară, pentru că vrei să te relaxezi. Tinker Tailor Soldier Spy este un film pentru cunoscători, cum se spune, pentru cei care apreciază arta cinematografică, observă detalii și nu vor să ghicească deznodământul filmului la 10 minute după ce a început. Pentru cei care preferă filmele de acțiune hollywoodiene, filmul va părea pur și simplu plictisitor și vor avea impresia că nu se întâmplă nimic, pentru că nivelul de distrugeri din film este… zero.

Când am aflat că voi merge la Tinker Tailor Soldier Spy, am căutat detalii pe IMDB despre film. Gary Oldman, Mark Strong, Colin Firth și Tom Hardy, numele de pe afiș mi-au creat din start impresia că o să văd un film bun, cu substrat, care îmi va pune celulele cenușii la lucru. Și nu m-am înșelat.

Filmul recreează atmosfera anilor ‘70, războiul din spatele ușilor dintre spionii britanici și cei ruși. Atmosfera este apăsătoare, ai tot timpul impresia că stă să plouă, chiar dacă la un moment dat acțiunea se deplasează din Londra în Budapesta și apoi în Istanbul. Tensiunea se clădește mai degrabă din jocul actorilor și nu din acțiune, care pentru fanii James Bond sau Mission Impossible ar putea părea de-a dreptul plictisitoare. Lumea spionilor londonezi nu strălucește, nu este plină de explozii, însă este plină de conținut și ai impresia că ești la o masă de poker cu profesioniști, iar tu trebuie să îl găsești pe cel care blufează.

Personajele sunt clădite frumos, începi să ai bănuieli pe parcursul filmului, însă de-abia aproape de final, dacă într-adevăr ai fost atent, poți lega piesele puzzle-ului și arăta cu degetul spionul. Replicile sunt tipic britanice și vor fi pe placul celor care apreciază umorul inteligent, dar și puțin sec. Mici tragedii personale transcend din film și te fac să vezi lumea spionajului diferit, vezi povești personale, nu doar spioni în slujba statelor. Cadrele conțin mici detalii care pentru ochiul avizat va oferi indicii și delicii, deopotrivă.

Mie filmul mi s-a părut absolut genial. Te transpune într-o atmosferă credibilă, actorii sunt de-a dreptul magnifici, simplul lor joc face tot fimul, nu au nevoie de efecte speciale și explozii ca să facă un film cu adevărat bun. Un film old-school, în care accentele cad pe personaje, nu pe acțiune.

În România filmul este distribuit de RoImage și are premiera pe 3 februarie.

Citiţi şi părerea Madalinei despre Tinker Tailor Soldier Spy!

You may also like

The Hobbit în format 3D HFR
James Bond 007 – SkyFall
Lumea de dincolo: Trezirea la viaţă – Underworld: Awakening (2012)
Happy Feet 2 (2012) – pinguinul curajos [video trailer]

1 Response

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Knight Rider – amintiri din copilărie

Cine îşi mai aduce aminte de coloana sonoră de mai jos? Şi de KITT?

Închide