21
Dec
2008

Traditia bradului de Craciun


Stateam azi si ma uitam la stiri si vedeam cum romanul este indiferent la ceea ce se intampla cu padurile de pe teriotriul patriei. Vine Craciunul, sute de mii de brazi sunt taiati din codri Romaniei. Nimeni nu este interesat de viata unui brad si cat de greu se creste. Nimeni nu este interesat de faptul ca Romania nu mai are paduri si ca toate calamitatile intamplate in ultima vreme se datoreaza si acestui lucru.

Asta m-a facut sa caut traditia bradului de Craciun. Am vrut sa vad ce simbolizeaza el in religie si-n istoria Craciunului. Din informatiile gasite, am tras o concluzie. Bradul nu prea are legatura cu religia.
Craciunul simbolizeaza nasterea lui Iisus Hristos, dar bradul a aparut in viata oamenilor in 1605 o data cu impodobirea primului brad la Strasburg cu mere rosii. Totusi o alta istorie spune ca defapt primul brad a fost impodobit in 1510 cu lumanari de catre Martin Luther. Decoratiunile de Craciun pentru brad, asa cum le stim noi, si-au facut aparitia prin 1878 si totul a pornit din Germania. Bradul ar semnifica arborele lumii, arborele Paradisului sau arborele fericirii, asta depinde zona si tara.

Deci cam asa a inceput istoria bradului de Craciun si momentul de cand padurule Pamantului sunt distruse an de an prin taierea lor. Si eu am crescut cu brad in casa, si eu m-am bucurat de cadourile primite del a Mos Craciun sub brad, dar ceea ce se intampla in prezent e prea comercial si prea multe stricaciuni. Nimeni nu planteaza un bradut, dar toti vrem sa avem un brad de Craciun si sa-l impodobim.

You may also like

În Cişmigiu la bradul lăudat
Leapsa de Craciun
Astazi m-am simtit copil…
E gata bradul?

3 Responses

  1. Conform dictionarului Lb. Romane avem urmatoarele definitii:
    dex98
    „CODRU, codri, s.m. 1. Pădure (mare, deasă, bătrână). ◊ Loc. adv. Ca în codru = nestingherit, fără să-i pese de nimeni si de nimic; foarte tare. 2. Bucată mare de pâine, de mămăligă etc. – Din lat. ◊quodrum (= quadrum).”

  2. N-ar fi asa de grav daca s-ar folosi toti brazii, dar avand in vedere preturile exorbitante, an de an mai mult de jumatate din brazi ajung lemne de foc pentru ca nu ii cumpara nimenhi

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Rusi fara virgula

De cand am trecut pe acest domeniu "rusi.ro", lumea a facut tot felul de speculatii cu referire la vecinii nostri...

Închide