7
Oct
2011

Tu mănânci cu măsură?

Pornesc de la o statistică – „3 milioane de tone de deșeuri alimentare aruncate anual de restaurantele din întreaga lume. 30% din această cantitate este generată de consumatorii care lasă mâncarea în farfurie după o masă copioasă în oraş”. Informaţiile sunt din studiul “Bucătării sustenabile: Cum reducem reziduurile alimentare” lansat de Unilever Food Solutions.

Pentru a evita această problemă şi pentru a proteja mediul, sunt câteva soluţii. Restaurantele trebuie să implementeze un sistem de reciclare alimentară. Populaţia să-şi ia mâncarea rămasă la pachet – Doggy bag (denumirea recunoscută internațional pentru punga în care poți lua acasă tot ce-ți rămâne în farfurie după o masă copioasă în oraș).

Dar eu vin cu o a 3-a soluţie. Dacă vă este ruşine să luaţi mâncarea la pachet, atunci mâncaţi cumpătat. Porţiile din restaurante sunt ok la gramaj. Însă oamenii au tendinţa de a comanda mai mult decât pot consuma.

Mulţi cumpără mai mult, pe sistemul „lasă să fie” sau „mai bine să rămână decât să nu-mi ajungă”. Eu zic să renunţaţi la aceste 2 idei prosteşti. Mai bine mancaţi cu măsură. Comandaţi un fel, îl consumaţi şi, dacă nu v-aţi săturat, căutaţi să mai comandăm ceva care să vă sature. De regulă, eu nu comand două feluri de mâncare din prima. Şi cred că au fost puţine momentele în care mi-a rămas mâncarea în farfurie.

Plus că o masă cumpătată este mai sănătoasă. Nu sunt de acord cu mamele care îşi încurajează odraslele să mănânce tot din farfurie, chiar dacă acestea nu mai pot. Mulţi se forţează şi, în timp, unii ajung obezi şi cu probleme de sănătate.

Medicii nutriţionişti recomandă mese regulate, în cantităţi rezonabile şi gustări mici între mese (un fruct, o legumă etc). Nu este normal să mănânci o singură masă pe zi şi atunci 3-4 feluri de mâncare în cantităţi mai mari. Dacă vă gândiţi că recuperaţi mesele pierdute, atunci vă înşelaţi. Deci, mâncaţi cumpătat!

Tu mănânci cu măsură? Îţi iei mâncarea la pachet pentru acasă?

3 Responses

  1. Portii micute si dese , asa nu faci risipa si e si mai sanatos .. E drept ca avem tendinta de a ne cumpara mai mult decat putem ‘duce’ , ar asta e omul..lacom ..

  2. Tot timpul mi-am luat mancarea la pachet [in cazul in care a mai ramas :)] Nu are de ce sa ne fie rusine sa cerem acest lucru. Si da, asta cu mancatul cu masura cred ca e cea mai buna solutie:)

  3. dacă se tot plâng restaurantele că le rămân tone de mâncare de ce nu fac câte o cantină pentru săraci, sau să aducă pe acolo câţiva din Africa care mor de foame la propriu, aşa împuşcă doi iepuri deodată. În Ro nu cred că există vreun restaurant care să se plângă că aruncă multă mâncare. Ce rămâne lui x punem în farfurie lui y pe sistem a la roumanie… 🙂

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Cartusel.ro pentru utilizatorii casnici si companiile mici

În urmă cu două săptămâni am asistat la o lansare mai specială. Cartusel.ro avea să intre în online-ul românesc chiar...

Închide