7
Feb
2009

Valentine’s Day vs. Dragobetele

Valentine’s Day sau Ziua indragostitilor, este o sarbatoare occidentala de origine catolica. Are in mod paradoxal o origine foarte veche, care coboara pana la traditiile Romei antice. Aceasta zi, a iubirii, se tine in fiecare an pe data de 14 februarie si este sarbatorita pe toate continentele. Legat de Valentine’s Day si personajul Sfantul Valentin sunt 2 istorii diferite pe care le gasiti wikipedia.

De cativa ani, Valentine’s Day se sarbatoreste si in Romania. Este o sarbatoare mai mult superficiala, comercialista, importata drept un kitsch occidental. De aceasta zi, profita comerciantii si speculantii care vand tot felul de produse placute sau mai putin placute. Toata lumea cauta mesaje de Valentine’s Day, se spun declaratii de dragoste, se fac cadouri si se trimit zeci de felicitari viruale. Eu niciodata nu am inteles de ce doar in aceasta zi, lumea isi da interesul de a arata iubirea, chiar daca nu e sarbatoare romaneasca.

Dragobetele este echivalentul la Valentine’s Day si este sarbatoarea ortodoxa preluata de la vechii daci si se sarbatoreste pe 24 februarie. Este ziua cand natura se trezeste la viata, ursul iese din barlog, pasarile isi caută cuiburi, iar omul trebuia sa participe si el la bucuria naturii. Oamenii il considerau pe Dragobete ca protector al iubirii. O istorie legata de Dragobete puteti citi pe wikipedia.

Multi au uitat de Dragobete si prefera sa sarbatoreasca Valentine’s Day ca e la moda. Eu sunt de parere ca nu ne trebuie o zi dedicata iubirii, daca iubim cu adevarat. Cine stie sa aprecieze „jumatatea” nu cred ca asteapta o zi speciala sa-i ofere un cadou si sa-i faca o declaratie de dragoste.

You may also like

Promoţii de Valentine’s Day şi Dragobete la TAROM şi Floria
Curatenie generala
Concertele saptamanii 13-20 februarie
Planuri de Valentine’s day?

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Fotbalul la rang de arta

Scheme la loviturile libere. Scheme cu mai multi jucatorii in jurul balonului si nu stii care suteaza. Spectaculoase goluri.

Închide