23
Apr
2009

Vreau un DSLR

În ultima vreme s-au înmulţit aparatele foto DSLR, ca ciupercile dupa ploaie. Acest lucru a fost posibil datorită preţului mic şi dorinţei fiecăruia de a avea un aparat foto profesional. Eu sunt pasionat de arta fotografică şi în prezent o practic la nivel amatorial cu ajutorul unui Sony DSC H10, dar dorinţa mea e sa-mi iau un DSLR şi sa trec la profesionişti. Sunt dispus sa fac o investitie pentru ca vreau mai mult.

Problema apare când începem să căutam şi să comparam aparatele foto DSLR. Ne fixam un buget şi plecam la cumpărături, dar oare avem toate cunoştinţele necesare despre ce înseamna un DSLR şi cum se alege? De multe ori facem confuzie între clasele aparatelor DSLR şi comparam greşit aparatele între ele. Clasa DSLR se împarte în trei categorii: Amator, Semi-Profesional şi Profesional.

Exemple de aparate DSLR:
– amator: Seriile Nikon D60, D90; Canon EOS 1000D, EOS 500D; Sony A200, A350; Olympus E-620;
– semi-profesional: Seriile Nikon D300; Canon EOS 50D; Sony A700; Olympus E-3;
– profesional: Seriile Nikon D700; Canon 5D Mark II; Sony A900.

Pentru mai multe detalii şi pentru a înţelege cât mai bine cum stă treaba cu aparatele foto DSLR, va invit sa citiţi „DSLR: Cine contra cui? Line-up„, un articol bine scris de iLL. După ce aţi citit articolul, spor la cumpărături. E scump acest hobby, dar frumos.

Voi ce aparate foto aveti, ce recomandaţi?

You may also like

Piatra Craiului în imagini – la munte cu F64 şi Canon
Academia Canon cu Dan Beşliu – start la înscrieri
Canon EOS 100D – cel mai mic DSLR cu sensor APS-C
SONY BRAVIA KD-84X9005 – televizorul 4K prezentat în România

15 Responses

 1. Sunt incepator in DSLR-uri, dar tocmai mi-am cumparat un Sony A300 – de care sunt extrem de incantat. Dupa 3.000 de poze ma declar perfect multumit, usor de folosit pentu un incepator in DSLR-uri, dar totusi destul de bun pentru setari de a face poze pe gustul meu …

  Depinde de fiecare, multi spun ca live-view-ul nu isi are rost la un DSLR insa eu l-am folosit de foarte multe ori. De asemenea rapotul calitate pret a fost ok, si nici nu vreau optiuni extrem de avansate in care sa-mi prind urechile.

 2. Pingback : Twitted by sorinkili

 3. Uitate la „fotografii personale” pe blogul meu, sunt realizate cu Nikon D50. Il recomand cu toata placerea. Din punctul meu de vedere, e in fata unui Canon EOS 🙂 (testat).

 4. Cred ca o sa incep cu un DSLR SH din zona „amatori”. Chiar daca stiu cam ce vreau de la un aparat foto, e posibil sa fiu dezamagit cand voi face o investitie majora si voi avea surpriza sa nu obtin ceea ce doresc. Asa investitia o fac treptat.

 5. @Sorin: iti sugerez sa faci o singura investie, dar sa fie una buna. Mai tarziu o sa iti para rau, deoarece cheltuiala e mai mare si e pacat sa arunci cu banii doar. Daca crezi ca deja stapanesti un aparat foto digital bun si chiar ai nevoie pentru un dslr, iti spun sa nu ratezi momentul, mai ales daca ai si sprijin financiar. 🙂

 6. @Zoso mersi de sfaturi si o sa tin cont. Aparatul deocamdata e o dorinta si lupt pentru indeplinirea ei:).
  @wassup este opinia ta, dar nu sunt deacord cu ea.

 7. @Sorin: permite-mi o precizare, cel puţin din punctul meu de vedere.
  Clasificarea clasei de aparate DSLR în cele trei categorii: Amator, Semi-Profesional şi Profesional şi apoi încadrarea aparatelor aşa cum ai spus tu poate induce ceva erori de percepţie. Terminologia internaţională: entry-level, midrange şi high end mi se pare mai potrivită. Pentru anumiţi termeni eu prefer întotdeauna variantele englezeşti ale cuvintelor măcar prin prisma faptului că un singur cuvânt îţi spune mai multe decât ar putea o fraza în limba naţională :). Dar să revin. NU poţi pune pe acelaşi picior D60 cu D90, de exemplu. Şi cred că până la urmă clasificarea cea mai important nu stă în ce tip de aparat ai, ci cât de bine reuşeşti să-l exploatezi. Aici putem vorbi de amatori, entuziaşti şi profesionişti într-adevăr. Eu de exemplu nu mi-aş lua un aparat din clasa high end atâta timp cât nu trăiesc din aşa ceva, pentru că ştii şi tu foarte bine degeaba am un D700 dacă lentila mea este un 18+55 3,5/5,6 pentru că nu am mai avut buget…

Leave a Reply

Citește articolul precedent:
Sf. Gheorghe

Astăzi, 23 aprilie, creştinii îl pomenesc pe sfântul şi măritul mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Pentru cei ce-şi serbează azi...

Închide